Veliki odmor 09.05.2018. 08:26. Zadnja izmjena: 09.05.2018. 08:28.

Orehovica

I. osnovna škola Čakovec najbolja na EU kvizu

U Osnovnoj školi Orehovica ove je godine održano finale EU-kviza za Međimursku županiju kojem je glavni organizator Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom. Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu za redom te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učili pripremajući se za ovaj kviz znanja.

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga, kvalifikacije koje su se održale 25. travnja, a u kojima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo 6 najboljih timova: kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Murskog Središća, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i I. osnovna škola Čakovec. Nakon 4 kategorije pitanja i vrlo zavidnog poznavanja gradiva, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju, gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice. 

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja odnosno volje i truda ravnatelja, mentora, a posebno učenika da nauče nešto novo i pokažu svoje znanje o Europskoj uniji. Program kviza vodila je Aleksanda Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši OŠ Orehovica te učenici polaznici grupa „Deutschko“ i „English korner“, uz glazbenu pratnju Eni Bratuša i Gabrijele Kodba.