Veliki odmor 22.02.2019. 09:44. Zadnja izmjena: 22.02.2019. 09:54.

Plesno Valentinovo

Mala Subotica: Umjesto latino ritmova, podijem zavladali međimurski plesovi

Tradicionalno plesno Valentinovo, koje se svake godine na blagdan zaljubljenih održava u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, prošli je četvrtak, 14. veljače, održano u nešto drugačijem izdanju. Dosadašnjih su godina na plesnome podiju prevladavali ritmovi latinoameričkih plesova, no ove su godine učenici pokazali da se i uz međimurske tradicionalne plesove može dobro zabaviti.

Na tematsku promjenu odlučili su se, pojašnjava koordinatorica Manuela Stričak, prof., zbog Erasmus+ projekta Tragovima kulturne baštine koji se provodi u školi. Uz to, u godini kad je međimurska popevka uvrštena na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, sasvim je prigodno da se djeca poduče plesnim koracima naših starih.

Sami učenici promjenu su dočekali s oduševljenjem. Zadnjih su mjesec dana živjeli za školsku priredbu i na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture uz profesorice Manuelu Stričak i Doru Puklek marljivo uvježbavali koreografije koje su pomogli osmisliti članovi KUU-a Zvon Tino Jelenić i Barbara Križaić. Za sam ples učenici 5. i 6. razreda s učiteljicom likovne kulture Petrom Sokač sportsku su dvoranu pretvorili u prekrasan plesni podij, a i učenici su se za ovu prigodu posebno zrihtali.

U programu je sudjelovalo 190 učenika škole, 9 viših razreda koji su se predstavili s po dva plesa, a nastupili su i školski zborovi, kao i brojni recitatori. Voditeljice Martu Žulić i Lenu Marčec pripremila je učiteljica Nevenka Polanec Petek, a učitelji Štefica Hajdarović i Hrvoje Krištofić uvježbali su mali i veliki zbor. Cijeli program zabilježila je medijska grupa i njihova učiteljica Nikolina Hampamer.

Stručni školski žiri naposljetku je odlučio da su plesne korake tradicijskih plesova najbolje savladali učenici 6.a razreda, koji su za svoj trud nagrađeni putovanjem u Zagreb, gdje će se upoznati s radom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Ladom.

Priredba je zaključena međimurskim čardašom koji su zaplesali svi sudionici, te, kako se i priliči na Valentinovo, veselim plesom srca u kojem je sudjelovalo 27 parova, a najviše sreće imali su Stjepan Toplek i Nina Cirkvenčić.