Veliki odmor 17.11.2018. 10:05. Zadnja izmjena: 17.11.2018. 10:07.

Film Pismo

Mladi filmaši Osnovne škole Strahoninec osvajaju srca publike i žirija

U velikoj konkurenciji mladih filmaša čiji su filmovi uvršteni u program Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade zemalja Mediterana, dokumentarni film Pismo Filmske skupine Osnovne škole Strahoninec i Izidore Mustak, čije je pismo iz školske zadaće o slijepom prijatelju kojem je za cijelog osnovnoškolskog doba pomagala poslužilo kao narativ filma, osvojio je prvu nagradu stručnog žirija, ali i prvu nagradu publike.

Učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić i učitelj razredne nastave Mario Kanižaj koji vode male filmaše od osnivanja 2012. godine kažu da je to najveći uspjeh zabilježen do sada. Spomenuti film ove je godine osvojio i drugu nagradu na Malom DOKUartu u Bjelovaru, dok je njihov drugi uradak Sirena, o djevojčici sa sindromom staklenih kostiju koja postuže vrhunske sportske rezultate u plivanju, s natjecanja na Braču kući donio 1. nagradu stručnog žirija i 3. nagradu dječjeg žirija. U oba filma mladi filmaši u fokus su stavili svoje kolegice i kolege koji ne dozvoljavaju da ih zdravstvene poteškoće sputavaju u životu. Filmska skupina OŠ Strahoninec broji 25 pojedinaca, od kojih su neki članovi autorskih timova nagrađenih filmova napustili osnovnoškolske klupe, no vrijeme mlađih filmaša tek dolazi.

- Dolaze, pokazuju interes, želju – kažu učitelji Dijana i Mario - s nagradama je došlo i nešto novca, odmah su rekli da ćemo ga potrošiti na nešto opreme koja nam fali. A pravi su to filmaši, uvijek im nešto (novo) od opreme fali. I treba im dati slobodu da stvaraju – s ponosom govore učitelji entuzijasti, veseleći se novim idejama svojih učenika.