Veliki odmor 12.11.2018. 12:58. Zadnja izmjena: 12.11.2018. 12:58.

Kultura

Osvrti učenika Ekonomske i trgovačke škole na predstavu Slikari rudari

  • Osvrt na predstavu ,,Slikari rudari“

Predstava dramskog kazališta Gavella ,,Slikari rudari“ održala se 25. listopada 2018. U Centru za Kulturu Čakovec.

Predstava govori o životu rudara u Engleskoj koji svaki dan rade više od deset sati s kojom mogu preživjeti. U gradu Ashington ističu se četiri rudara i jedna nezaposlena osoba koja s njima stvara Ashingtonsku grupu, koju podučava profesor slikarstva. Zajedno ih ući o umjetnosti, ali im to nije išlo pa su počeli slikati. U njihovoj skupini se isticao jedan rudar Oliver Kilbourn koji svojim slikama pokazuje svoj talent. Jednog dana im je u posjet došla gospođa Sutherland koja je kupila jednu njihovu sliku. Kada je otkrila njegov Oliverov talent rekla mu je, odnosno ponudila mu je posao slika i ona će ga za to plaćati. Nakon dugog razmišljanja odbio je jer je znao gdje mu je mjesto. Mudro je napravio jer bi u suprotnom izgubio posao i prijatelje. Na kraju je sve dobro završilo, ali im se želja nije ispunila, a glasila je da se na tom mjestu izgradi umjetnička akademija.

Predstava mi se svidjela jer je bila po istinitom događaju i zadivilo me kako su obični rudari s puno truda tako daleko ,,dogurali“ da se i dandanas o njima govori.

Karlo Flajšer, 1. HT

  • Gledali smo predstavu „Slikari rudari“

U četvrtak, 25. listopada, u pratnji profesorice Senke Sklepić odgledali smo predstavu pod imenom “Slikari rudari”. Predstavu su izveli glumci kazališta Gavella iz Zagreba. Po nazivu sam zaključila da se u predstavi radi o rudarima koji pored svog uobičajenog posla u rudniku imaju strast za slikanje i umjetnost. Na početku predstave tri rudara, zubar i jedan nezaposlen čovjek pokušavaju shvatiti nešto o renesansnoj umjetnosti koju je objašnjavao profesor Lyon. Kada im je to dosadilo, objasnili su profesoru da oni žele pristupiti umjetnosti i razumjeti je. Profesor je nakon nekoliko svađa i prepirki poslušao rudare i dao im njihov prvi zadatak. Oliver, jedan od rudara, nacrtao je čovjeka kakao kleči u rudniku. Profesor je bio zadovoljan njegovim radom, ali još uvijek nitko od njih nije razumio umjetnost. Nekoliko tjedana kasnije Oliver je otkrio što znači umjetnost. Nije mogao opisati kako je to uspio, ali nešto ga je potaknulo da naslika svoje djelo. Profesor Lyon je bio oduševljen , što je Olivera motiviralo da slika sve više i više. Jednog dana u radionicu Ashingtonske grupe došla je najbogatija žena u zemlji. Ona je skupljala slike poznatih umjetnika.

Pozvala je Olivera u svoj dvorac i ponudila mu istu svotu novca koju je dobivao za rad u rudniku samo što bi umjesto rudarstva slikao i stvarao umjetnost. On je tu ponudu odbio. Kasnije je održana izložba svih djela koja su slikari rudari napravili. Profesor je pozvan na sveučilište, a rudari su nastavili slikati. Kada je Oliver došao posjetiti profesora Lyona, iznenadio se njegovim crtežom. Crtež nije bio baš nešto i Oliver je shvatio da profesor zapravo ne zna slikati. Vratio se svojim prijateljima s kojima je planirao otvoriti sveučilište na mjestu gdje je njihova radionica. To se nikada nije dogodilo jer je rudnik srušen 1981., a tamo je danas trgovina. Scena je bila dinamična, popraćena svjetlosnim i zvučnim elementima.

Evelin Vidmar 1.HT