Veliki odmor 17.06.2020. 12:08. Zadnja izmjena: 17.06.2020. 12:10.

Unimer

Papir nije smeće: DV Stonoga iz Novog Sela Rok i OŠ Donji Kraljevec ponovno najuspješniji

Više od 40 godina čakovečka tvrtka Unimer d.o.o pod pokroviteljstvom Međimurske županije provodi akciju „Papir nije smeće“ kojom želi educirati najmlađe generacije o važnosti zaštite okoliša. U ovogodišnju akciju uključilo se 18 osnovnih škola i 15 vrtića s područja Međimurja.

Papir čini oko 30% otpada u kućanstvima, a najveći dio papira rabi se jednokratno te zatim najčešće završava u smeću. Prikupljanjem i reciklažom starog papira čuvamo šume, ne zagađujemo vodu, štedimo energiju i prirodne resurse, ali i smanjujemo količinu otpada na odlagalištima. Dobro to znaju međimurski predškolci i osnovnoškolci, njih više od 6600, koji su se i ove godine uključili u akciju i prikupili čak 123.550 kilograma papira. Za to su i nagrađeni na prigodnoj svečanosti, gdje su im nagrade i priznanja uz čestitke uručili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Vidovec Josip Matulin i direktor tvrtke Unimer Branko Gregur.

„Unatoč tome što se akcija zbog epidemiološke situacije nije mogla održati na način na koji smo to do sada činili, u posljednjih godinu dana sakupljene su čak 123 tone papira. Sve nam to ukazuje na naši najmlađi imaju usađenu ekološku svijest, zahvaljujući ovom i sličnim projektima.“ naglasio je direktor tvrtke Unimer Branko Gregur pritom zahvalivši svim koji su prepoznali i podržali ovu hvalevrijednu akciju koja se provodi više od 40 godina.

Da su Međimurci ekološki osviješteni, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Međimurje je u samom vrhu Hrvatske po ekološkoj osviještenosti, čemu svjedoče akcije poput ove, ali i činjenica da smo najuređenija regija Hrvatske. Važno je da od rane dobi odgajamo ekološki osviještene građane koji brinu i štite svoj okoliš. Time ne samo da čuvamo prirodne vrijednosti, već stvaramo kvalitetnije i zdravije uvjete za buduće generacije.“ Grad Čakovec već više od 20 godina brine o načinu odvajanja otpada u čemu je vodeći u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je pohvalio sve škole i vrtiće koji su se uključili u akciju.

U kategoriji vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića Stonoga iz Novog Sela Rok, slijede djeca iz Dječjeg vrtića Pčelica Ivanovec i Dječji vrtić Klinčec iz Donjeg Vidovca, na koji je posebno ponosan načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin. Najuspješnija škola je Osnovna škola Donji Kraljevec, a slijede Osnovna škola Nedelišće i Osnovna škola Domašinec. Na žiro račune škola i vrtića isplaćeno je 12.355 kuna kao naknada za količinu prikupljenog papira, a osim isplate naknade, organizatori motiviraju  sakupljače i s novčanim nagradama za 3 prvoplasirane škole i 3 najuspješnija vrtića u kategoriji po prosječnoj količini prikupljenog papira po učeniku, odnosno polazniku vrtića. Nagrade za najuspješnije škole osigurala je Međimurska županija, a za prvo i drugoplasirani vrtić Grad Čakovec dok Općina Donji Vidovec nagrađuje trećeplasirani vrtić. Tiskare Letis i Printex također su se pobrinule da najuspješnije dodatno razvesele prigodnim poklonima.