Veliki odmor 05.12.2017. 23:17. Zadnja izmjena: 05.12.2017. 23:17.

Etnoradionice

Preloški muzej: Kad se 'milenijalci' susretnu s tradicijom

Što su trenfus, dojača ili možda riflja, što se radi sa zajcom koji se u nekim mjestima zove i vok, i što se sprema u lodricu naučili su učenici Osnovne škole iz Svete Marije na prvoj etnoradionici u preloškome Muzeju Croata insulanus.

Učenici šestih i sedmih razreda, sa svojim učiteljicama Rominom Volar i Anicom Trstenjak na nastavi iz građanskog odgoja već se neko vrijeme bave proučavanjem tradicije i baštine svojega kraja, sakupljaju i stare riječi, a novu dozu znanja u Prelogu im je pripremila kustosica Iva Kožnjak.

- Najmlađim naraštajima danas je teško zamisliti da su naši preci živjeli bitno drugačije, da prije stotinjak godina nisu postojala prijenosna računala, internet, veliki trgovački centri… Mogu reći da u radionici sudjeluju s velikim zanimanjem i iznimno mi je drago čuti da su o svojoj lokalnoj baštini učili u školi, slušali o tome od svojih djedova i baka, te su čak upoznati i s nazivima pojedinih predmeta, istaknula je voditeljica radionica I. Kožnjak.

Sama se radionica odvija ispred scenografije koju je osmislila akademska grafička dizajnerica Rusa Trajkova, a s predmetima koji su prikazani učenici se imaju prilike upoznati i uživo. U nastavku, sami svoje doživljaje prenose na papir, te će i radovi nastali na radionicama pronaći svoje mjesto u muzeju.

Radionice, namijenjene školarcima, nastavljaju se tijekom cijele školske godine, i besplatne su.