Veliki odmor 07.11.2017. 21:12. Zadnja izmjena: 07.11.2017. 21:14.

Ispit zrelosti

Srednja škola Čakovec, 5.C: Svestrani medicinari ispunjavaju sva očekivanja

Smjer medicinska sestra, odnosno tehničar opće njege, u Srednjoj školi Čakovec ove godine polazi 25 učenika. Prve dvije godine učili su općeobrazovne predmete, a razrednica im je bila Natalija Raonić dok od trećeg razreda tu ulogu ima Josipa Bermanec. Sada se već treću godinu usavršavaju uz stručne predmete i obavljanje vježbi u Županijskoj bolnici Čakovec. Njihov prvi zajednički izlet bio je u Vukovar povodom obilježavanja dana pada grada heroja. U drugom razredu posjetili su Sloveniju, Italiju i Veneciju, a treći im je razred obilježilo maturalno putovanje u Prag i Berlin. Mali maturalac imali su i u četvrtom razredu u obliku dvodnevnog izleta na Otok Krk, a te su godine posjetili i psihijatrijsku bolnicu Rab.

Učenici 5. c pohvalili su se da su jedan od najboljih medicinskih razreda što potvrđuje i uspjeh njihove odlične učenice, Laure Hamer koja je osvojila 10. mjesto na državnom natjecanju Shole medice održanom u Osijeku dok je Dario Marčec osvojio 4. mjesto na županijskom natjecanju iz engleskog jezika. Učenice Lana Komar, Aleksandra Kovačić, Ines Hozjak i Aleksandra Toplek obavljale su vježbe iz stručnih predmeta na Malti u sklopu projekta Erasmus +, u staračkom domu St. Vincet de Paul. U sklopu istog projekta u Frankfurtu su bile Dina Kos, Zrinka Valerija Vađunec i Klara Klemenčić, a ove godine tamo putuju Sara Furdi, Maja Marija Jezernik i Dario Lisjak dok će Maltu posjetiti Dina Kos, Doris Šajn, Lucija Novak, Klara Klemenčić i Marko Pintarić. Aleksandra Toplek, kao nagradu za najbolju učenicu u generaciji medicinara prošle godine, dobila je tjedan dana jedrenja po Jadranu.

Osim odličnih ocjena u školi dobri su i u glazbi i u sportu. Josip Herman svira tamburice, klavir i bubnjeve, piše pjesme i pjeva, Aleksandra Kovačić dugo uči i već dobro govori ruski jezik, Dario Lisjak je odličan nogometaš, a imaju i odbojkašice i mažoretkinje. Za profesore kažu da su strogi, ali pravedni, trude se sve ih naučiti i pripremiti za buduće zanimanje. Učenici 5.c slažu se i da je smjer koji su odabrali težak, pun odgovornosti, ponekad naporan i prenatrpan, ali ga topli osmijeh i zahvala svakog od pacijenta u sekundi učini najljepšim poslom na svijetu. Ovogodišnji 5. c razred čine: Dejana Bajkovec, Marko Cvetković, Anja Fučec, Anastazija Furdi, Sara Furdi, Laura Hamer, Josip Herman, Ines Hozjak, Maja Marija Jezernik, Klara Klemenčić, Lana Komar, Dina Kos, Aleksandra Kovačić, Saša Laptoš, Dario Lisjak, Anja Lovrenčić,  Dario Marčec, Josipa Matoša, Matija Modlic, Marko Pintarić, Mischel Pongrac, Doris Šajn, Aleksandra Toplek i Zrinka Valerija Vađunec.

Volonteri i sudionici brojnih akcija

- Dio učenika 5.c članovi su Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, pa odlaze na natjecanja i djeluju kao dio interventnog tima. Pohvaliti se mogu i što su, uz pomoć nastavnika Mirana Kolaca, osmislili i izveli pokaznu vježbu pružanja prve pomoći na mjestu prometne nesreće ispred svih učenika i profesora škole. Uz to, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo sudjeluju u projektima Tjedan kretanja i Dan bez dizala. Vrlo rado se uključuju u sve akcije u svrhu promocije zdravlja i sprječavanja bolesti kao što su, dan borbe protiv raka, dijabetesa, hipertenzije i drugih. Volontirali su i na polumaratonu te javnim akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi.

Razrednica Josipa Bermanec

Od trećeg razreda ulogu razrednice 5.c ima Josipa Bermanec za koju oni kažu da je najbolja razrednica. J. Bermanec još samo obrana rada dijeli od zvanja magistre sestrinstva. U osam godina radnog iskustva, radila je u bolnici, domu za starije i nemoćne, kućnoj njezi, ambulanti obiteljske medicine te posljednje tri godine kao nastavnica stručnih predmeta u Srednjoj školi Čakovec koja je ispunila sva njena očekivanja. Za 5.c kaže da je to njena prva generacija kao razrednici i samim time već su rezervirali posebno mjesto u njenom srcu. - Oni, još uvijek „mali“, spremno su prihvatili sve izazove koji su bili pred nama i junački ih odradili kao „veliki“. Još malo i napustiti će školske klupe, a ja ću ih sa sjetom, ali ponosna otpratiti, jer već sada su opravdali moje i povjerenje kolega nastavnika i dokazali nam da su najbolje buduće medicinske sestre i najbolji tehničari, ponosno je kazala.


TOP 5 DOMAĆIH:

1.Đurđevdan - Bijelo Dugme

2.Ono nešto naše - Željko Bebek

3.Tišina - Bajaga

4.Labilna - Ana Nikolić

5.Na malenom brijegu - Maestral

TOP 5 STRANIH:

1.Shape of you - Ed Sheeran

2.Thunder - Imagine Dragons

3.New rules - Dua Lipa

4.What if - Creed

5.I want to break free - Queen