Veliki odmor 01.04.2017. 09:42. Zadnja izmjena: 01.04.2017. 09:43.

Francuski bistro

Srednja škola Prelog: Dobar tek na francuskom!

Usred Međimurja - francuski bistro, a na meniju poznati francuski specijaliteti - ratatoille (povrtni složenac), quiche Lorraine, juha od luka, ekleri, makroni, kroasani... Njima uz bok, međimurske gastronomske uzdanice - kalampajsani kalamper, pretepena juha, trganci s vrhnjem i piletinom... Delicije su zajedničkim snagama spremili učenici Srednje škole Prelog i njihovi kolege iz škole Jean Capelle iz francuskog gradića Bergeraca, koji su u Prelog stigli na jednomjesečnu praksu. Njihov se boravak sasvim prigodno poklopio s Međunarodnim danom frankofonije, pa je 21. ožujka u preloškoj srednjoj školi upriličen mali francuski bistro.

- Već smo tri godine uključeni u program međunarodne razmjene Erasmus+, zahvaljujući kojem je 92-je naših učenika odradilo dvotjednu praksu u 5 europskih zemalja - Malti, Francuskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Latviji, a nama su sad stigli učenici iz Francuske, pojašnjava ravnatelj škole Tomislav Gregur. Šest kuhara i četiri konobara nova znanja usvajaju u Hotelu Panorama u Prelogu i Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, što je odlična prilika za razmjenu kultura i recepata, te međusobno upoznavanje i usavršavanje jezika, dodaje ravnatelj. Da su se mladi Francuzi u Prelogu odlično snašli, potvrdila je i koordinatorica programa Kristina Jančec.

- Jako su zainteresirani, u kuhinji pažljivo prate, pitaju što ih zanima, zapisuju. I fina im je naša tradicionalna kuhinja, vidjela sam da su kušali, primjerice, slanine na kruhu i jako su im se dopale, kaže profesorica.

Eklidon Bega (19) iz Bergeraca tako kaže da je oduševljen i krajolikom i ljudima i hranom, pa ga posebno veseli što ima priliku naučiti nešto više o međimurskoj gastronomiji. A i naši učenici i te kako profitiraju uz francuske kolege. Buduća slastičarka Veronika Mesarić (19) iz Čakovca sretna je što stječe nove prijatelje, uči francuski i usavršava engleski jezik, a uz to uči i male tajne svojega zvanja. - U školi sam već naučila praviti francuske slastice, ali sad mogu iz prve ruke vidjeti točno kako se rade. A njima se jako dopala međimurska trepa, neobična im je jer se ne mijesi tijesto već se samo sipa brašno između jabuka, a ipak ispadne sočan i ukusan kolač, kaže Veronika.

Na obostrano zadovoljstvo, francuski učenici u Prelogu borave do 15. travnja, a nakon toga petero naših učenika pakira svoje odore i kreće put Francuske, gradića Bergeraca, gdje će se još bolje upoznati s kuhinjom svih kuhinja.