Veliki odmor 25.02.2016. 11:49. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:55.

Zajedno protiv nasilja

Svi u ružičastim majicama u Osnovnoj školi Orehovica

Zadnje srijede u veljači (24. veljače) Osnovna škola Orehovica obojila se u ružičastu boju kao znak potpore akciji Dan ružičastih majica koju od 2014. godine u Republici Hrvatskoj organizira Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.
Dan Ružičastih Majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, održava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Nova Scotiji. Događaj je pokrenulo dvoje učenika koji su na prvi dan nastave nosili ružičaste majice i zbog toga bili žrtve nasilja. U znak potpore njima, ali i svim žrtvama nasilja, na taj se dan u mnogim državama svijeta u odgojno-obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima i svim ostalim mjestima koja su prikladna za održavanje zabavno-edukativnih aktivnosti organiziraju aktivnosti te se nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima. Osim majica, sudionici aktivnosti mogu nositi bilo koji odjevni predmet ružičaste boje (majica, traperice, tenisice, prsten, naušnice, narukvice) te samostalno ili grupno kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja.


Osnovna škola Orehovica se u tu akciju prvi put uključila 2015. godine, na poticaj učiteljice engleskog jezika Adele Tompoš. Potaknuti prošlogodišnjim dobrim iskustvima, ove su godine gotovo svi djelatnici i velik broj učenika obukli ružičaste majice s natpisom koji su osmislili učenici osmih razreda. Osim majica, školom su se mogli vidjeti razni odjevni predmeti pa čak i nokti obojeni u ružičasto kojima su svima dali do znanja da vršnjačko i bilo kakvo drugo nasilje mora prestati i da nasilju nema mjesta u njihovoj školi.

Izvor: Ivana Čurila