Veliki odmor 21.04.2016. 12:40. Zadnja izmjena: 21.04.2016. 12:57.

Prirodne znanosti

Učenici OŠ Ivanovec proveli su Dan i Noć na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu

Već nekoliko godina zaredom učenici OŠ Ivanovec koje zanima prirodna grupa predmeta (biologija, kemija, fizika, matematika) sudjeluju sa svojim učiteljima na popularno – znanstvenoj manifestaciji Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu pod nazivom Dan otvorenih vrata kemije i Noć biologije. Tako je bilo i ove godine. Grupa od 30–ak učenika od 5. do 8. razreda posjetila je PMF i sudjelovala na predavanjima, radionicama i u pokusima koje su provodili i prikazivali studenti spomenutog fakulteta.

Učenici su tako bili dio strujnog kruga i provodili elektricitet, držali u rukama laboratorijske miševe, zmije, kukce, radili vulkane u limunu, držali balon od magle, pisali nevidljivom tintom, bojili plamen u razne boje, otkrivali tko je kriv za ubojstvo uz pomoć peludi, ličinki kukaca ili otisaka prstiju, naučili kako nastaju alergije, postoji li prirodni GMO, kako se razlažu boje i još mnogo, mnogo toga. Bili su iznenađeni činjenicom kako se mnoge pojave oko nas mogu objasniti na znanstveni način, kako je lako napraviti pokus ili eksperiment od sastojaka iz mamine kuhinje te koliko su brojna područja znanosti i čime se sve bave. Svakako žele i sljedeće godine sudjelovati na ovoj manifestaciji, još više produbiti svoje znanje i dokazati ga na konkretan način - pokusima.

Popularizacija prirodnih znanosti među djecom svakako doprinosi tome da se oni kasnije odlučuju na studiranje ovih predmeta, a to dokazuje i činjenica što se među studentima demonstratorima našlo i nekoliko poznatih lica, bivše učenike OŠ Ivanovec.

Izvor: Tanja Radiković