Veliki odmor 08.05.2016. 15:29.

Kod Ivana Zrne

Učenici Osnovne škole Podturen učili o starim zanatima

Učenici nižih razreda Osnovne škole Podturen bili su u posjetu Ivanu Zrni, jednom od rijetkih entuzijasta koji i danas korita izrađuje na starinski način. On im je predstavio stare zanate našeg kraja koji su mladim generacijama potpuno nepoznati. Učili su o koritarstvu, odnosno drvenim koritima koja su se izrađivala u kućnoj radinosti, a vješti majstori krojili su ih iz mekih drva poput vrbe i topole.

Pojava jeftine i lako dostupne plastike istisnula ih je iz upotrebe pa su djeca po prvi puta imala prilike vidjeti nekoliko korita koja su se koristila u različite svrhe. Najveće među njima jeharanjsko korito za svinje, zatim su tu dječje korito odnosno preteča zipke, krušno korito u kojem su nekada i tri žene istovremeno mijesile tijesto za kruh, krnjičke u kojima je kruh prije pečenja potom oblikovan i pratje korito u kojem se na Muri prala odjeća. Maleni znatiželjnici razgledali su i starinske lopate, puljke odnosno lopatice za brašno te alat kojim se mlatilo žito i grah.

Ljubav prema drvu za Ivana Zrnu rodila se još u djetinjstvu kada je počeo izrađivati čaplje, tradicionalne maske koje je također prezentirao djeci iz Osnovne škole Podturen.