Veliki odmor 23.02.2018. 14:30. Zadnja izmjena: 23.02.2018. 14:37.

Terenska nastava

Učenici prvih razreda Osnovne škole Ivanovec posjetili ŽC 112 Čakovec

U sklopu programa nacionalne edukacije djece školske i predškolske dobi, Područni ured za zaštitu i spašavanje Čakovec kontinuirano provodi edukaciju učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola iz zaštite i spašavanja. Iako je ustaljena praksa da djelatnici PUZS Čakovec edukaciju provode u školama, minulog je petka edukacija obavljena u prostorijama PUZS (Zrinsko Frankopanska 9) u Čakovcu.

Povodom obilježavanja 11. veljače - Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, terensku nastavu imali su učenici prvih razreda Osnovne škole Ivanovec, a edukaciju je proveo Ferid Kašmo, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove u PUZS Čakovec. Učenici su upoznati kako se moraju ponašati u slučaju elementarne nepogode ili pak požara te koje žurne službe treba pozvati. Isto tako saznali su kako može nastati požar, koje su opasnosti od požara, potresa ili eksplozija, te što učiniti u takvim situacijama. Nakon zanimljivog predavanja učenici su posjetili Županijski centar 112. Dočekao ih je Marijan Hrkač, voditelj ŽC 112 Čakovec koji ih je upoznao s ulogom i značajem centra 112 te korištenjem broja 112 (za žurne pozive). Učenici su ovom prilikom uživo mogli vidjeti što se događa nakon poziva na broj 112, a rad u centru prezentirali su im Valentin Šipuš, voditelj dežurne smjene centra 112, i Franjo Futač, operater analitičar centra 112. Skrenuli su učenicima pažnju na koji način mogu pozvati pomoć, te im dali upute  kako postupati u slučaju da ih zatekne nesreća (požar u stanu, potres, poplava i sl.).

Učenici su upoznati i s mogućim negativnom posljedicama zlouporabe i neodgovornog pozivanja brojeva hitnih službi, jer se svi pozivi snimaju te je trajno zabilježen svaki broj telefona ili mobitela s kojega je poziv upućen. Posebno je naglašena osnovna zadaća Centra 112 kod većih nesreća i nepogoda, a to je da se u optimalnom vremenu sve potrebne žurne službe nađu na mjestu određenog događaja, kako bi se što prije pružila adekvatna pomoć onima kojima je to potrebno.