Veliki odmor 07.12.2017. 23:25. Zadnja izmjena: 07.12.2017. 23:26.

Projektni dan

Učenici Srednje škole Prelog vještinama najavljuju uspješne karijere

Neuobičajen dan u školi proveli su učenici Srednje škole Prelog u petak, 25. studenog. Sjedenje na nastavi zamijenili su prikazom i vježbom vlastitih vještina na nekoj od brojnih radionica koje su održane u sklopu drugog projektnog dana njihove škole. Dan je organiziran u povodu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kojim se promiču pozitivna iskustva i mogućnosti koje ono nudi.

Preloški su srednjoškolci pravi primjer kako kvalitetni programi strukovnog obrazovanja doista mogu biti odskočna daska za uspješne karijere, a projektni su dan iskoristili da bi svoja znanja, talente i vještine još malo 'izbrusili' te razmijenili svoja iskustva.

Najživlje je, po običaju, bilo u kuhinjskome praktikumu, gdje se spravljao priločki klecinprot, tradicionalni božićni kolač s kojim su se učenici prvi put upoznali lani, pa i ove godine ustrajali u nastojanju da već pomalo zaboravljenu slasticu otrgnu iz zagrljaja prošlosti. Klecinprot će se na Božićnom sajmu u Prelogu moći kupiti u posebnim platnenim vrećicama, ručno oslikanima tijekom projektnoga dana, na radionicama koje su uslijedile kao nastavak građanskoga projekta 'Recite NE plastičnim vrećicama'.

Na radionicu topoteke učenici su donijeli stare fotografije koje su pronašli kod roditelja, djedova i baka, a okušali su se, između ostalog, u postavljanju svečanoga stola i otvaranju butelja, naučili su pisati životopise i na stranim jezicima te saznali što povezuje matematiku i šivanje.

Sve je radionice pomno pratio školski tim zadužen za društvene mreže – maturant Filip Mihalec i Ivana Martinec Novak, profesorica ekonomske grupe predmeta.

- Filip je naš neprimjetni fotograf zadužen za Instagram profil i YouTube kanal škole, ja uređujem Facebook stranicu, a profesorica Đurđica Katanec službenu internetsku stranicu, pojašnjava profesorica Martinec Novak. Svjesni su, dodaje, da se bez prisutnosti u medijima koji mlade danas najviše zaokupljaju teško može govoriti o suvremenome školstvu, pa i tom aktivnošću potvrđuju još jednu dodanu vrijednost ove škole za 21. stoljeće.