Veliki odmor 14.12.2018. 09:49. Zadnja izmjena: 14.12.2018. 09:50.

U skladu s prirodom

Udruga Biovrt: Nagrađeni sudionici natječaja za kreiranje školskih vrtova

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom organizirala je nagradni poziv za sve škole iz Republike Hrvatske s ciljem poticanja školskih djelatnika za pokretanje školskih vrtlarskih grupa i vrtova. Udruga Biovrt već nekoliko godina provodi u partnerstvu sa I. OŠ Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok program školskog vrta koji polaze svi učenici, te iz prve ruke znamo kako kroz ovakve programe djeca dobivaju znanje i vještine koje će im koristiti cijeli život.

U 2019. godini željeli bismo da diljem Hrvatske nikne što više školskih vrtova. Iz tog razloga, kako bi školske djelatnike potaknuli da se ohrabre kreirati ili proširiti školski bio/vrt, začinski vrt ili cvjetni vrt, udruga Biovrt raspisala je nagradni poziv s planom da nagradi 10 škola vrtlarskim start paketom koji se sastoji od “Priručnika za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti – U školskom vrtu i mi rastemo” autorice Silvije Kolar-Fodor, 10 paketića sjemenja za vaš školski vrt i brošure "Očuvajmo biorazzznolikost".

U natječaju je pravilnom prijavom sudjelovalo 80-ak osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, čije priče i fotografije smo objavili u albumu na našoj facebook stranici.

  • 5 dobitnika izabrala je vrtlarska zajednica po broju lajkova, a 5 žiri udruge Biovrt.

Dobitnike možete pogledati OVDJE.

Žiri udruge Biovrt imao je izuzetno težak zadatak izabrati dobitnike jer su uistinu sve priče zaslužile nagradu. Zbog toga je udruga Biovrt odlučila uz 10 glavnih nagrada, podijeliti svim sudionicima utješne nagrade . Tako je poštar i na preostalih 70-ak adresa škola diljem HR dostavio paketić koji sadrži brošuru "Očuvajmo biorazzznolikost" i 3 paketića sjemenja iznenađenja.

Priručnik za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti autorice Silvije Kolar-Fodor izdan je u sklopu projekta “U školskom vrtu (I mi) rastemo 2018. godine. Na 80 stranica kreirali smo program koji djeci i mentorima daje potrebna socijalna znanja i vještine, znanje o vrtlarenju i uzgoju zdrave hrane, očuvanju bioraznolikosti i prirode. Ovim je priručnikom obuhvaćen proces čitavog kreiranja školskog vrta i organskog uzgoja, a sve je prožeto prikupljenim pričama i mudrostima. Pruža neprocjenjivu pomoć početnicima pri započinjanju vrtlarskih školskih priča uz mnoštvo ideja koje možete kroz cijelu godinu raditi sa djecom.

Brošura "Očuvajmo biorazzznolikost" autorice Silvije Kolar-Fodor vodič je za upoznavanje korisnih kukaca u vrtu te načina kako svi mi možemo pomoći njihovom opstanku.

Izvor: Silvija Kolar-Fodor