Veliki odmor 12.03.2019. 08:14. Zadnja izmjena: 12.03.2019. 08:21.

Proslava

Ususret proljeću u Područnoj školi Novo Selo Rok

U srijedu 06.03.2019. u Područnoj školi Novo Selo Rok, u sklopu projekta "Mali čuvari prirode za velike promjene" održana je svečana proljetna proslava ususret proljeću. Na proslavi su obilježeni stari međimurske običaje "Ftičeki se ženiju" i "Fašnik". Na početku sve prisutne je pozdravio ravnatelj I.OŠ Siniša Stričak. Učenici su s svojim učiteljicama Marijanom Vrbanec, Ajom Sašek-Strbad, Zdenkom Buljan i Brankom Hranjec pripremili prigodni program za mame, tate, bake i djedove, dok su voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor i djed učenice Krešimir Vukina objasnili učenicima što se je slavilo ovim običajima i kako su nekad djeca oko kuće tražila kolačiće koje su „ftičeki spekli” i crvene čizmice koje su u konačnici bile crvene noge jer su ih roditelji slali bose u tu potragu. Djed je djeci opisao kako su djeca maskirana obilazila kućanstva pjevajući  o plešući, te za to dobila novac i krafne.

Svim obiteljima učenici biovrtlarske grupa spakirali su velike poklon pakete sjemenja iz našeg školskog vrta, koji se sastoji od čak 15 različitih vrsti sjemenja povrća i cvijeća koje učenici redovito uzgajaju i skupljaju u školskom vrtu u PŠ Novo Selo Rok. Cilj nam je da potaknemo i inspiriramo i obitelji naših učenika na uzgoj vlastite zdrave hrane. 
Na kraju smo se svi počastili prigodnim krafnama i „poderanim gačama” koje se uvijek peku za vrijeme fašnika u međimurskim obiteljima. Zimu smo tako istjerali i veselimo se proljeću i novoj vrtlarskoj sezoni. Tus tus!, javljaju iz udruge Biovrt.

Više fotografija s proslave možete pogledati OVDJE.


Projekt "Mali čuvari prirode za velike promjene" traje od 1.11.2018.-31.8.2019. i provodi ga udruga Biovrt - u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec,  Područnom školom Novo Selo Rok i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Više o projektu pročitajte ovdje

Izvor: Udruga Biovrt