Veliki odmor 29.06.2017. 06:55. Zadnja izmjena: 29.06.2017. 06:56.

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Vrhunski rezultati na državnim natjecanjima i olimpijadama

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec krajem nastavne godine već tradicionalno slavi uspjehe svojih učenika i nastavnika koji promiču znanje i učenje kao osobito važne životne vrijednosti. Gotovo 50 % ukupnog broja učenika sudjelovalo je na školskoj razini natjecanja, najveći se dio plasirao na županijska natjecanja, a oni najuspješniji ušli su u birano društvo najboljih i na državnoj razini. Kao i svake godine, imali smo predstavnike u svim predmetima, jednako u znanju, kao i sportu. Gospođa ravnateljica Tea Dragić Runjak okupila je najbolje učenike i njihove mentore kako bi im čestitala i zahvalila na izvrsnim rezultatima koji su, prije svega, odraz odlične suradnje učenika i nastavnika te produkt uspješne kombinacije znanja, talenta, kreativnosti, marljivosti i iskustva.

Ove su školske godine čakovečki gimnazijalci čak šest puta zasjeli na pobjedničko postolje, osvojivši prva mjesta na natjecanju iz informatike i matematike (dvostruki državni prvak Martin Josip Kocijan), hrvatskog jezika (Tina Čatlaić), kemije (Sara Tušek), badmintona (Filip Bel, Luka Grubić, Lino Zadravec i Tin Novosel) i povijesti (Ivona Marciuš). Navedeni učenici dobitnici su Oskara znanja, najvećeg priznanja i nagrade za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju koji dodjeljuju AZOO i MZOS. Drugo mjesto naši su učenici osvojili na natjecanju iz njemačkog jezika (Aron Luka Nemec), kao i drugu nagradu iz matematike (Lukas Novak), dok su treći bili u matematici (Dijana Tot), fizici (Fran Žinić), kemiji (Aleks Logožar) i biologiji (Jura Rapaić).

Naši su se gimnazijalci plasirali na državna natjecanja u znanju i sportu i iz ostalih predmeta i područja. I sam plasman u društvo dvadesetorice najboljih na razini države potvrda je uspješnosti, truda i rada, tako da svaki rezultat pratimo, poštujemo i nagrađujemo.

Lukas Novak, učenik 4. f razreda, sudjelovao je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Austriji gdje je osvojio srebrnu medalju i 1. mjesto kao član hrvatske ekipe. Na Romanian Master of Mathematics u Rumunjskoj Lukas je sudjelovao kao član hrvatske ekipe koja je osvojila 13. mjesto, a on pohvalu. Lukasa još čeka nastup na najvećem i najznačajnijem svjetskom matematičkom natjecanju, 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u Brazilu.

Još je jedan učenik, Mihael Pristav iz 1. f razreda, ostvario iznadprosječan uspjeh, osiguravši sudjelovanje na međunarodnom turniru International Young Naturalist Tournament (IYNT) koji se održava u Kini ovoga ljeta.

Poznato je da se u čakovečkoj Gimnaziji njeguje i potiče učenička kreativnost u brojnim područjima, pa tako i u umjetnosti. Gimnazijalci redovito sudjeluju na državnoj Smotri LiDraNo gdje ostvaruju zapažene nastupe i ostvaraje u različitim kategorijama. Spomenimo i uspješnost naših učenika na sljedećim natjecanjima i smotrama: Čitanjem do zvijezda, Festival matematike, Hrvatsko otvoreno  natjecanje u informatici, Ljepota kristalnih ploha, Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora, Igram, pišem, lajkam, literarni natječaji Matice hrvatske i Po(e)zitiva te mnogi drugi.

Hvala svim učenicima i mentorima što su odlučili dati više i što su pokazali da na vrhu uvijek ima mjesta. Za one najupornije i najmarljivije, naravno. 

Izvor: Sandra Breka-Ovčar