Pod međimurskim nebom 06.09.2019. 09:34. Zadnja izmjena: 06.09.2019. 09:39.

Novo ruho 'Ljepotice'

Zelena vrtna oaza na vrhu zgrade

Peruanske jagode, lubenice, limuni, mandarine, masline, breskve, ribizl, borovnice, paprika, rajčica, raštika, kupine, batat, lavanda, smilje, ružmarin i ostalo ljekovit bilje samo je dio sadnica u vrtu stanara poznate čakovečke zgrade Ljepotica. Neuobičajeno u cijeloj priči jest da se spomenuti vrt ne nalazi u dvorištu, već – na krovu. (!)

- Ideja se javila kad smo počeli s obnovom zgrade. Po završetku radova na energetskoj učinkovitosti, kad smo vidjeli kako nam je lijepo uređena terasa na vrhu zgrade, odlučili smo to iskoristiti. Stanari nemaju balkone, svi smo bili otuđeni i zatvoreni u svoje stanove. Ovo je dušu dalo za druženja. Imamo ljude koji su stari i bolesni, osobe s invaliditetom i djecu pa je ovo idealno mjesto da dođu na zrak i malo prošeću. Tu se družimo, pijemo kavice i vraćamo se u ono vrijeme kad smo imali 'mazutaru' dolje u dvorištu. Kad se grijalo na mazut, svi stanari su se tamo okupljali i družili, a nakon što je uveden drugi oblik grijanja, druženja su prestala. Sad tu tradiciju ponovo uvodimo, objašnjava nam predstavnica stanara Nada Lajtman.

Ideju o uređenju zelene oaze dala joj je susjeda Olga Okun, donijevši na terasu svoju 'teglicu' raštike. Polako je počela s uređenjem i obogaćivanjem vrta, a njezinu incijativu objeručke su prihvatili i ostali stanari te slijedili primjer. Muški dio stanara pobrinuo se za izradu stalaka za osjetljivo bilje, žene za sadnju i uređenje. U carstvu hladovine 'niknulo' je i malo dječje igralište s ljuljačkom i bazenčićem, te više kutaka za opuštanje i odmor, za što je najzaslužniji susjed Ivan Štefičar koji je stanarima čakovečke zgrade ustupio vrtni namještaj.

- Kad dođem s posla, lijepo si skuham kavicu i odem u prirodu. Ne sjedim u stanu, već vani, okružena biljkama. Ma milina. Ugođaj je još ljepši uvečer, kad se upale solarne lampice. Kao da nismo u centru grada. Krovove Pariza sad smo napravili i u našem Čakovcu. Već smo imali priliku i uživati u prvim plodovima – ukusnim lubenicama, rajčicama, borovnicama, ribizlu..., smije se Olga Okun.

Širenje zelenila

S obzirom da se zelena oaza na vrhu zgrade pokazala kao dobitna kombinacija za bijeg od gradske vreve, u planu je proširenje vrta na cijeli gornji kat zgrade. Zasadit će se i ograda od bambusa te puzavci kao zaštita od sunca, a već je započela izrada visećih gredica koje bi biljkama osigurale dovoljno prostora.

- Iduće godine više nećemo morati ići u dućan ili na tržnicu po namirnice. Jest ćemo ekološke namirnice iz svog vrta. Možda ćemo morati pokrenuti i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, šale se stanari Ljepotice.