Život udruga 03.12.2019. 09:17. Zadnja izmjena: 03.12.2019. 09:18.

Godišnjica

50 godina Udruge osobe s intelektualnim teškoćama: Uključivanje članova Udruge u zajednicu

Socijalno-humanitarna, neprofitna organizacija Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje, prijatelje i stručnjake okuplja od 1969. godine. Osnovni cilj Udruge, koja je pola stoljeća svog rada i djelovanja obilježila u ponedjeljak, 2. prosinca u Čakovcu, je pomoći osobama s intelektualnim teškoćama da se osjećaju ravnopravnim članovima sredine u kojoj žive.

- Udruga je osnovana zbog potrebe za uključivanjem djece s intelektualnim teškoćama u specijalnu školu, njihovog smještaja u hraniteljske obitelji, kategorizacije, cjelodnevnoga boravka, profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja. Prije tridesetak godina započela je intenzivna skrb za djecu predškolske dobi u vidu integracije u odgojno-obrazovne ustanove, naglasila je na svečanom obilježavanju godišnjice predsjednica Biserka Vrbanec. Udruga danas djeluje kroz organizirano stanovanje, poludnevni boravak, klubove Mura Čakovec i Duga Prelog, a ima 150 aktivnih članova, 25 zaposlenih i 25 korisnika u sedam stambenih zajednica te 14 u poludnevnom boravku. 

U svečanom programu uručene su zahvalnice osnivačima Udruge Zori Jurišaga, Slavici Maričić, Veri Logožar i posthumno Valentu Purgaru, zatim dugogodišnjoj predsjednici Jadranki Hranilović te sudionicima okruglog stola održanog na temu položaja osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada, ravnateljici Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenki Bilić, predstavnicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – podružnice Čakovec, Blaženki Dasović i Maji Milković, izvršenom direktoru Udruge Marku Vrusu te korisnici Đurđici Nukić.

Program su recitacijom, pjesmom i plesom uljepšali članovi dramsko- folklorne sekcije udruge Mura, a svojim dolaskom djelovanje Udruge podržali su župan Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i pročelnik UO za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću David Vugrinec u ime Grada Čakovca.