Život udruga 09.09.2020. 08:51. Zadnja izmjena: 09.09.2020. 08:53.

Projekt

ACT Grupa: Program brzog odgovora i oporavka

ACT Grupa se pridružila organizaciji Youth Business International u provedbi Programa brzog odgovora i oporavka koji financira Google.org, kako bi pružili podršku mikro i malim poduzetnicima u Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo zbog COVID-19 pandemije. Kao nacionalni partner u provedbi programa ACT Grupa će u suradnji s YBI razviti i vrlo brzo pružiti sveobuhvatan paket usluga lokalnim poduzećima kojima je potrebna potpora.

Globalna ekonomija doživjela je do sada neviđeni šok kao posljedicu COVID-19, pri čemu su posebno ugrožena mikro, mala i srednja poduzeća. Gospodarski pad u Hrvatskoj dosegnuo je rekordne razmjere. Aktualna pandemija ima zabrinjavajući ekonomski utjecaj na vlasnike/ice poduzeća i poduzetnike/ice iz gospodarski manje razvijenih zajednica, uključujući mlade (u dobi od 18 do 35 godina), žene te migrante. Mnogi se bore s krizom i trebaju podršku odmah.

Jedna od njih je i Ines Petričević, fitness trenerica i vlasnica Reboot Gym-a iz Zagreba, koja kaže: „Lockdown je označio početak velike neizvjesnosti za moje poslovanje. Svakodnevno sam se, uz moj vrijedan tim, borila da spasimo poslovanje. Radile smo više nego ikad, držale online treninge, no uprkos svom našem trudu pad prihoda je veći od 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Fitness centri su dobili dozvolu za ponovno otvaranje tek krajem svibnja, trudili smo se održati glavu iznad vode radeći cijelo ljeto koje je u našem sektoru mrtva sezona. Radimo s polupraznim dvoranama jer su ljudi u strahu. Svih mjeseci posezala sam i još uvijek posežem za ušteđevinom koju sam godinama stavljala na stranu kako bi Reboot Gym ipak opstao. Po prirodi sam optimistica, vjerujem u sebe i svoj tim, ali izazovi su trajni i potrebna mi je podrška“.

Kroz ovaj program ACT Grupa će u Hrvatskoj provesti čitav niz aktivnosti i pružiti sveobuhvatnu podršku za pedesetak poduzeća s ciljem ublažavanja neposrednih i srednjoročnih učinaka ekonomske krize na njihovo poslovanje. Poseban naglasak bit će stavljen na digitalizaciju poslovanja i razvoj novih online alata, resursa i informacija koji će biti dostupni svim poduzetnicima u Hrvatskoj. Značajan doprinos tome dat će i zaposlenici Google-a koji će volonterski podijeliti svoje znanje i stručnost kako bi se osigurali dodatni kapaciteti koji će vlasnicima/ama tvrtki pomoći da steknu nove vještine i prilagode se izazovima koje donosi „nova normalnost“.

Program brzog odgovora i oporavka uključivat će webinare iz područja pozicioniranja, prodaje, digitalne transformacije, planiranja te upravljanja stresom, stručno mentorstvo u svrhu razvoja poslovanja poduzetnika te jačanja njihovih poslovnih modela.

ACT Grupa je zajednica stvaratelja promjena i poduzetnička potporna organizacija koja već 17 godina jača ekosustav impact ekonomije u Hrvatskoj i regiji srednje i istočne Europe. Kroz strukturirane i korisnicima prilagođene programe potpore fokusirane na edukaciju, umrežavanje i financijsku podršku, omogućava brzi rast poduzeća s pozitivnim društvenim utjecajem.  

„Svi u ACT Grupi smo vrlo posvećeni pružanju podrške poduzetnicima i poduzetnicama, posebno tijekom ove pandemije, i jako smo uzbuđeni što smo dio globalnog Programa brzog odgovora i oporavka koji provodi Youth Business International, a financijski podržava Google.org. Iznimno nam je bitno da aktivno doprinosimo jačanju hrvatskog gospodarstva, a to gospodarstvo stoji upravo na temeljima sagrađenim od mikro i malih poduzetnika. Stoga činimo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo dugoročnom opstanku i rastu poduzetnika s kojima imamo čast surađivati. Trudimo se biti tu za i uz poduzetnike dugo i kontinuirano, pa ovaj program vidimo kao još jedan mehanizam koji se savršeno uklapa u našu misiju.“, rekla je na predstavljanju programa Ana Brigović, voditeljica programa podrške i poslovnog razvoja ACT Grupe.

Ovaj globalni program vodi YBI, iskusna mreža poduzetničkih potpornih organizacija koja djeluje u više od 50 država. Kroz program će podršku dobiti više od 200.000 malih i srednjih poduzeća u 32 zemlje širom Europe, Bliskog Istoka, Afrike, Azije i Pacifika kako bi adekvatno odgovorili na krizu i oporavili se od negativni utjecaja COVID-19 na njihovo poslovanje.