Život udruga 16.12.2016. 08:59. Zadnja izmjena: 16.12.2016. 09:06.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Aktivnosti Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije

Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizirao je mnogobrojna događanja i aktivnosti:

  • prijeme udruga članica Saveza kod gradonačelnika grada Čakovca i župana Međimurske županije
  • svetu ispovijed i svetu misu za osobe s invaliditetom
  • Izložbu umjetničkih radova članova članica Saveza
  • Okrugli stol
  •  posjete ustanovama u kojima su smješteni članovi udruga članica Saveza.

Tradicionalno se organiziralo primanje predstavnika udruga članica Saveza (Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Društvo multiple skleroze Međimurske županije, Udruga invalida rada Međimurske županije, Udruga za sindrom Down Međimurske županije) kod župana Međimurske županije 29.11.2016. i gradonačelnika Grada Čakovca 30.11.2016.

Sveta misa za osobe s invaliditetom održala se 1.12. u crkvi sv. Nikole u Čakovcu. Kod svete mise vjernici su primili sakrament Bolesničkog pomazanja. Svi prisutni su nakon svete mise pozvani na otvorenje Izložbe radova članova članica Saveza koje se održalo u zgradi galerije Scheier. Nakon otvorenja članovi su bili pozvani na prigodni domjenak i zajedničko druženje. Izložba je bila otvorena od četvrtaka, 1.12. do subote, 3.12.

Okrugli stol se održao u zgradi Scheier 2.12, a teme su bile:

1. „Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju“ – govornik Sandra Marodi, pravnica kod javnog bilježnika
2. „Kako invaliditet utječe na mentalno zdravlje osoba s invaliditetom i njihove obitelji“
3. „Koje vrste mentalnih poteškoća nastaju kod članova obitelji koji se brinu za osobe s invaliditetom i kako se s njima nositi“ – govornik Živko Mišević, dr. med. specijalist psihijatar.

Izvor: Savez udruga osoba s invaliditetom MŽ