Život udruga 20.09.2018. 14:05. Zadnja izmjena: 20.09.2018. 14:10.

Rekrea(k)tiva

Brojne aktivnosti Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. lipnja 2018. godine započela je s provedbom druge godine trogodišnjeg programa „Rekrea(k)tiva“. Odraslim slijepim osobama se pružaju usluge koje pridonose prevenciji njihove institucionalizacije i većoj kvaliteti života:

  • Psihosocijalna podrška za odrasle slijepe osobe: Članovi imaju mogućnost individualnog psihološkog, obiteljskog i pravnog savjetovanja u Obiteljskom centru, a osobito mnogo članova se odaziva na poučne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Ovaj put tema je bila „Srce i srčane bolesti“.
  • Socijalne usluge koje pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju odraslih slijepih osoba: Kako bi pomogli slijepih osobama da budu samostalne, Udruga za njih organizira tečaj samostalnog kretanja te tečaj vođenja slijepih osoba za članove njihove obitelji, zaposlenike i volontere. Ovaj put je na njemu sudjelovala djelatnica Udruge, koja radi preko mjere javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Jedna od aktivnosti programa je i poticanje slijepih osoba na čitanje knjiga. Udruga ih motivira tako što im pruža više mogućnosti za čitanje; među ostalim administrator Udruge im snima knjige na medije za slušanje glazbe.
  • Mogućnost sudjelovanja u radno-okupacijskim aktivnostima u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina Na tečaju vrtlarstva, koji se inače održava jednom mjesečno, članovi su uređivali vrt i brali uzgojene plodove.

U suradnji sa Zavodom, članovi se jedanput tjedno uključuju i na tečaj nordijskog hodanja.

Udruga za slijepu djecu osigurava kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kroz pružanje usluga i organizaciju aktivnosti koje će im pomoći pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja. Za slijepu djecu kontinuirano se organiziraju sportske i edukativne aktivnosti, motivira ih se na čitanje te se pruža podrška njihovim roditeljima i izvoditeljima aktivnosti.

Osim aktivnosti programa „Rekrea(k)tiva“, u proteklom razdoblju, sportska sekcija organizirala je igranje govornog pikada i viseće kuglane.