Život udruga 20.12.2016. 08:26. Zadnja izmjena: 20.12.2016. 08:42.

3. prosinac

Članovi DDICP-a obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec svečano su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ove godine, on je obilježen u Donjem Kraljevcu u Hotelu Kralj. Prije svečanog dijela, služena je sveta misa u crkvi u Svetom Jurju u Trnju koju je predvodio župnik Darko Kelemenić. Članovi su bili oduševljeni senzibilnošću, jednostavnošću i iskazanom radošću župnika koja se prenosila na sve prisutne.

Na svečanoj sjednici predsjednica Miljenka Radović, mag. iur., pozdravila je sve prisutne i čestitala Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Predsjednica je istaknula da su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a UN-ova komisija za ljudska prava je svojom rezolucijom od 5. ožujka 1993. godine pozvala sve zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Od tog dana i u Republici Hrvatskoj on se obilježava te se nastoji raditi na podizanju svijesti i boljem razumijevanju problema osoba s invaliditetom. Na području Međimurske županije živi 9.866 osoba s invaliditetom, tako da od ukupnog broja stanovnika koji u našoj Županiji žive to čini 8,7%. Iz ovih podataka očevidno je povećan broj osoba s invaliditetom u odnosu na prošlu godinu i to za 2%. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, nalazi se prijavljeno 169 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Iako su doneseni propisi koji uređuju pitanje njihova zapošljavanja te su uvedeni penali za poslodavce koji nemaju zaposlene osobe s invaliditetom, još uvijek se one zapošljavaju u malom postotku.

Jedan od razloga je i taj što se u očevidnik mogu upisati osobe s visokim postotkom tjelesnog oštećenja. Rezultat je mali broj upisanih.

S druge strane, udruge su preuzele ulogu države i to na način da pružaju različite socijalne usluge koje su neophodne osobama s invaliditetom. DDICP uspješno radi na pružanju velikog broja socijalnih usluga većem broju korisnika. U tom dijelu javljaju se problemi vezani uz financiranje.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava nekom temom. Ovogodišnja tema je Ostvarivanje 17 ciljeva do budućnosti kakvu želimo. Ova tema vezana je uz nedavno usvajanje 17 ciljeva održivog razvoja te njihovu ulogu u izgradnji inkluzivnijeg i pravednijeg svijeta za osobe s invaliditetom, kao i uz obilježavanje desete godišnjice od usvajanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. U postupku smo procjene trenutnog stanja primjene Konvencije i određivanje ciljeva održivog razvoja. Naša država ju je ratificirala već iduće godine, 2007. i jedna smo od prvih država koje su je uklopile u svoje pravni poredak.

Predsjednica je završila svoje izlaganje citiranjem izjave glavnog tajnika UN-a Ban Ki - moona: Obilježavamo ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom na tragu usvajanja ambicioznog Programa održivog razvoja 2030. Ovaj globalni nacrt aktivnosti poziva nas da ne ostavljamo nikoga po strani.