Život udruga 02.05.2019. 12:29. Zadnja izmjena: 02.05.2019. 12:43.

Novi uspjeh

Članovi udruga MIK i MIS pobijedili na natječaju “Pametni grad”

Tečaj „IOT i web tehnologije“ koju udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) provode u prostorima Tehnološko inovacijskog centra Međimurje (TICM) već treću godinu bavi se upravo internet stvarima. 

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), dugogodišnji partner udruga MIK i MIS, ove je godine objavio nagradni natječaj pod nazivom “Pametan grad”. Zadatak je bio riješiti urbane probleme upotrebom IoT-a i srodnih tehnologija u dvije starosne kategorije, učenici osnovnih i srednjih škola. Ekipa MIK-a koju su činili Andrija Palašek i Leo Stričak, pod mentorstvom mag.inf. Viktora Lazara osvojila je 1. mjesto u kategoriji osnovnih škola.


Smart street je IOT projekt za natječaj “Pametni grad”. Ovaj sustav namijenjen je građanima kako bi pravodobno bili informirani o uvjetima i događanjima u gradu. Zamišljena ulica nalazi se pored rijeke i glavnog gradskog mosta. Često postoji potreba da građani brzo i pravodobno budu informirani o svemu što se događa (nestanak struje, prijeteće vremenske neprilike…). Osmišljen je sustav u kojem iz jednog mobilnog uređaja preko Blynk aplikacije administrator grada (osoba koja je zadužena u gradskoj upravi za informiranje stanovnika) može uređivati Display te upisati neku poruku ili obavijest građanima. 

Ostali projekti udruga MIK i MIS prijavljeni na natječaj bili su:

  • “Pametno parkiralište” - Šimun Bilas i Vito Križaić (osnovna škola) 
  • “Pametno gospodarenje otpadom” - Jan Belak i Matija Bujanić (osnovna škola)
  • “Pametni bicikl” - Fran Železnjak i Vito Jambrošić (srednja škola)

Čestititke mladim izumiteljima na izvrsnim idejama i implementaciji projekata!

Izvor: MIK