Život udruga 15.07.2017. 14:57. Zadnja izmjena: 15.07.2017. 15:10.

Udruga uzgajivača malih životinja

Čuvari kulturno-povijesne baštine međimurskih seoskih dvorišta "Međimurska lastavica"

Na svečanoj općoj skupštini Udruge uzgajivača malih životinja "Međimurska lastavica" u Donjoj Dubravi, obilježena je 30. obljetnica kontinuiranog rada udruge iz koje su u tri desetljeća iznikle i neke nove udruge i klubovi, jednako uspješne kao i sama udruga marnih uzgajivača malih životinja. Podsjećanje na proteklih trideset godina, na aktivnosti i djelatnosti kojima se bavilo više od tri stotine članova koji su u nekom periodu bili u udruzi, dao je u svom govoru predsjednik UUMŽ  "Međimurska lastavica" Željko Lisjak, a zatim su aktivnim članovima dodijeljene diplome za 30, 20 ili 10 godina neprekidnog članstva i rada u udruzi.

Posebne su plakete dodijeljene četvorici utemeljitelja udruge iz 1987. godine - Vladimiru Čižmešiji iz Donje Dubrave, Ivanu Špicaru iz Kotoribe,  Vladimiru Globleku iz Donje Dubrave i Miljenku Zvonaru, onovremenom Donjovidovčanu, danas stanovniku Preloga. Na žalost, Roko Mustač iz Svete Marije, jedan od petorice utemeljitelja, preminuo je u međuvremenu.

"Međimurska lastavica" trideset je godina posvećena očuvanju, promoviranju i uzgoju malih životinja i ptica, posebno autohtonih pasmina koje su bile dragocjenost tradicijskih međimurskih ruralnih kućanstava. Djelovala je čak i u deset sekcija, od kojih su se neke osamostalile u posebne klubove, a članstvo danas ima sekcije za uzgoj kunića, golubova, peradi, ptica, međimurske lastavice, hrvatskog gušana, dravske guske, kokoši hrvatica, međimurske kokoši i hrvatskog velikog opaljenog kunića.

Bile su aktivne u prošlosti još tri sekcije: za uzgoj koza, golubova sport listonoša, te za uzgoj malog međimurskog psa "Međija". Zbog gospodarske situacije u stočarstvu, sekcija za uzgoj koza je nestala, sekcija za uzgoj sport listonoša prerasla u klub i samostalno djeluje u Prelogu, a sekcija za uzgoj malog međimurskog psa "Međija" preregistrirana je u "Klub za uzgoj Međija".

Posebna su vrijednost revitalizirane i očuvane pasmine kojima je dokazan međimurski ili panonski Međimurju bliski domicil: golub međimurska lastavica, kokoš hrvatica, hrvatski veliki opaljeni kunić, dravska guska, golub hrvatski gušan, međimurska kokoš, te mali međimurski pas "Međi". Sve su te pasmine ili nastale ili je revitaliziran njihov uzgoj zahvaljujući članovima udruge, pri čemu se javno najviše zasluga pripusuje neumornom Vladimiru Čižmešiji, jednom  od utemeljitelja udruge, koji je dao izravan i najveći doprinos otimanuju od zaborava nekih pasmina domaćih životinja, vraćanju u seoska dvorišta i na izložbe kao vrijednog dijela nacionalne i zavičajne kulturno-povijesne baštine.

U uspjehe "Međimurska lastavica" zasigurno može ubrojiti nešto čime se zaprvo ni jedna slična udruga ne može pohvaliti-izgrađen je dom udruge, vrijedan 820.000 kn po procjeni iz 2015. godine. Danas se još – uz sve aktivnosti na uzgoju i očuvanju vrijednih malih životinja – radi na uređenju okoliša doma, sadnjom cvjetnica karakterističnih također za okućnice zavičaja kao što su katruže i po koja šipek-roža. Na proslavu 30. obljetnice "Međimurske lastavice" došli su načelnici donjomeđimurskih općina Ljubomir Grgec, Marijan Varga, Josip Matulin i zamjenik župana Josip Grivec izraziti podršku udruzi.

Došli su i domaći mužikaši: Antun Horvat, Filip Trstenjak, Dražen Balog i Saša Štefić, jer kakva bi to pri našim Doljancima bila "skupščina" poslije koje ne bi bila "mužika i nekaj za pod zob, tuliko radi društva".