Život udruga 20.01.2017. 08:22. Zadnja izmjena: 20.01.2017. 08:23.

Susreti: Rok Pavčec

Da nije bilo Roka, ne bi bilo ni kluba!

Na nedavnoj godišnjoj sjednici Skupštine Kluba liječenih alkoholičara Prelog dug i topao pljesak dobio je 56 - godišnji Rok Pavčec, Preložanin zaslužan za osnovanje ove asocijacije.

Dvadeseta godišnjica njegove apstinencije bila je prilika da se prisjetimo i prvih dana kluba u Prelogu, dragih prijatelja od kojih neki i nisu više među nama, ali i da svima potvrdimo da smo na dobrom putu. Rok je slavio. Veseo, iskren, topao i zaljubljen. U svoju Manuelu, Klub u Prelogu i svoj način života bez alkohola. Slavio je pjesnik, vječiti sanjar, čvrst apstinent, pouzdan i dobar prijatelj, rekla je Diana Uvodić Đurić, dr. med., klupska terapeutkinja.

Rokov životni put bio je pun trnja: kao dijete razvedenih roditelja, vratio se s majkom iz velikog grada u malu seosku sredinu. Unatoč teškoćama koje je njegova obitelj imala, majka i baka uvijek su mu pokazivale i darivale puno ljubavi. Ipak, nesigurnost, osjetljivost, traženje mjesta pod suncem, majčina bolest i još puno toga, pridonijeli su tome da je utjehu tražio u alkoholu.

O poznanstvu s Rokom doktorica Uvodić - Đurić kaže:

Sjećam se dočeka Nove godine 1994. u Čehovcu kad je u dvoranu društvenog doma nepozvan uletio u ranim jutarnjim satima... svi su se samo smješkali i pozivali ga k sebi za stol. Sjećam se i njegove bake koja je kod mene, kao njihove obiteljske liječnice, tražila pomoć za njega, ali je za njegovo pijenje ipak uvijek imala puno opravdanja, iako je vidjela da ne ide dobrim smjerom. Nikad se nije žalila na njega, samo je htjela da se manje muči, priča liječnica Uvodić - Đurić.

Nekoliko godina trajala je njegova borba da prestane piti, a 4. studenog 1996. godine napokon je uspio. Završio je na liječenju u Čakovcu, gdje je upoznao Mirka Novaka iz tadašnjeg Kluba liječenih alkoholičara Mursko Središće koji ga je doveo u njihov klub i pokazao mu svijet u kojem se ne pije, ali se druži, prijateljuje, pomaže... Rok se jako vezao za ljude iz tog kluba i redovito svaku subotu odlazio na sastanke, uz to što je utorkom odlazio i na grupu u bolnicu. Problem je bilo putovanje. Nije imao automobil, a doći iz Čehovca u Mursko Središće subotom popodne nije bilo baš jednostavno.

Rok je bio uporan. 19. lipnja 1997. održana je osnivačka skupština Kluba za borbu protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u Prelogu. Rok je postao i prvi predsjednik. Rok nije zaboravio voditi brigu o svojoj baki. Ona ga je, kad god je mogla, pratila na svim klupskim događanjima, ponosna i sretna što je njen unuk dobro i ima tako dobre ljude oko sebe. Jako je željela da nađe svoga para i da se oženi. I to se dogodilo. Rok je našao svoju Manuelu.

Nije ovo bajka, imali su Manuela i Rok puno lijepih, ali i puno teških trenutaka i u apstinencijskom periodu, ali Rok je uvijek ostao vjeran klubu čije je osnivanje potaknuo, dodala je liječnica Uvodić - Đurić.