Život udruga 12.03.2016. 15:39. Zadnja izmjena: 12.03.2016. 16:26.

Najmlađe međimurske vatrogasne časnice

Dame uz koje se muškarci osjećaju sigurno

Naš je kraj nedavno dobio 18 novih vatrogasnih časnika, a među muškom „ekipom" su i tri mlade dame. Premda, osobito u Međimurju u kojem djeluje čak 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava pripadnice ljepšeg spola u vatrogastvu nisu rijetkost, one su ipak u manjini, a još rjeđe postaju vatrogasne časnice. List Međimurje predstavlja tri nove časnice.

Trenutno najmlađa časnica u Međimurju je 24-godišnja hotelijersko turistička tehničarka Josipa Bratković iz Mihovljana. Vatrogastvom se bavi od malih nogu i to ne, kako često biva – nasljedno. U njenoj obitelji, barem onoj užoj, priča nam, baš i nema vatrogasaca.

"Stanujem preko puta igrališta na kojem otkad znam za sebe Dobrovoljno vatrogasno društvo Mihovljan održava vježbe. Još kao djevojčica kroz prozor svoje sobe gledala sam što sve rade vatrogasci. Sa 6 godina sam se učlanila i odonda sam u tome. Dok sam navršila 18 godina, jer se to prije ne može, položila sam ispit za vatrogasca, s 19 sam postala vatrogasac 1. klase, s 21 godinom vatrogasna dočasnica, a evo sad sam položila i za časnicu, priča o svojoj vatrogasnoj karijeri Josipa dodajući da joj je želja jednog dana postati i zapovjednicom mjesnog DVD-a.

Josipa Bratković

Vatrogasnom časnicom postala je 28-godišnja magistra biologije Nina Pintarić iz Male Subotice. "Kao dijete sam bila članica ovdašnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva ponajviše radi druženja i, recimo, nekakve tradicije. Kasnije sam se posvetila obrazovanju, no prije 2 godine, malo i na nagovor društva ponovno sam se aktivirala. S obzirom da imam visoku stručnu spremu, prethodno nisam morala polagati za vatrogaskinju, pa vatrogaskinju 1. klase već sam odmah mogla upisati za časnicu. Moram pohvaliti muške kolege koji su bili od velike pomoći, nije bilo nikakvih zadirkivanja na račun našeg spola i sličnih stvari, a u cjelini, uz ono što smo naučili, mnogo vrijede i druženja, svi smo prijatelji", kaže Nina, inače zaposlena u osnovnim školama u Maloj Subotici i Pribislavcu. Pomalo samozatajna mlada žena o svom slobodnom vremenu, koliko joj ga ostane nakon školskih i vatrogasnih obaveza ne govori mnogo. Tek kaže da voli rolati i biciklirati.

Istim hobijima bavi se i 3. nova međimurska vatrogasna časnica, 30-godišnja Mateja Zadravec iz Zasadbrega. Vatrogastvo pak je usko vezano uz Matejin životni poziv. Po struci je – stručnjak zaštite na radu ili formalno „struč.spec.ing.sec." te radi u privatnoj tvrtki za zaštitu na radu, tehnička ispitivanja i kontrolu.

"Članica DVD-a Zasadbreg sam od 1994. godine, odnosno od osnovne škole i odonda sam, iako osobe s višom i visokom stručnom spremom to mogu preskočiti, prošla sve „stepenice", prije no što sam postala časnicom. Sve je počelo kao oblik druženja u malome mjestu, no nije prošlo mnogo vremena dok me vatrogastvo nije zainteresiralo i ozbiljnije pa sam se odlučila i obrazovati za posao koji je vezan uz sigurnost. Žene u vatrogastvu? Možda malo neuobičajeno, ali ja volim izazove.", kaže Mateja.

 

Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje od 7. ožujka.