Život udruga 29.05.2018. 10:55. Zadnja izmjena: 29.05.2018. 11:00.

Udruga

Dan celijakije i Dan otvorenih vrata Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske

  • Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske obilježila je Dan celijakije 16.5. u Županijskoj bolnici Čakovec i Općoj bolnici Varaždin. Od 9 – 13 sati predstavljali su rad Udruge i predstojeće aktivnosti, dijelili edukativne letke o celijakiji, odgovarali na pitanja koji su simptomi oboljelog od celijakije te kako se ona liječi.

Prehrana bez glutena jedini je lijek za oboljele stoga su predstavili neke proizvode te savjetovali kako pripremati obroke ,kako izbjeći kontaminaciju kuhinje glutenom. Ukoliko nisu sigurni da li određeni proizvod sadrži gluten ,da biraju deklarirani proizvod- gluten-free.

  • U petak, 25.05. od 12 – 20 h, održani su dani otvorenih vrata udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske. Ovaj put se moglo naučiti sve o pripremi bezglutenskog tijesta za pizzu, priprema za rustikalni baget, bijeli kruh , kruh sa brašnom heljde i kako ga nutritivno obogatiti, te o pripremi tijestenine koja je u bezglutenskoj verziji vrlo zahtjevna. Posebna pažnja posvetila se pripremi tijesta za štrudlu te samoj njezinoj izradi.

U Udruzi su zadovoljni interesom i brojem posjetitelja, posebno novoj članici kojoj su priredili dobrodošlicu. Veseli ih što mogu dijeliti svoje iskustvo i znanje stečeno tijekom godina. Sve više ljudi iz Sjeverozapadne Hrvatske koji imaju problem sa glutenom, prepoznaje rad i aktivnost udruge, te posjećuju radionice i okupljanja i uključuju se u rad udruge.

Izvor: Marija Goričanec