Život udruga 24.07.2016. 10:07.

Vatru gasi, brata spasi!

Davni požar pridonio utemeljenju DVD-a Pretetinec koji slavi 90. obljetnicu!

Davne 1926. godine, nakon požara u kojem su izgorjele kuće mještana, osnovano je danas devedesetogodišnje Dobrovoljno vatrogasno društvo Pretetinec.

DVD Pretetinec je, pod vodstvom Ivana Lesingera, službeno započeo s radom 1. ožujka iste godine. Proslavu 90. obljetnice osnutka Društva, nakon svečanog mimohoda, otvorio je predsjednik DVD-a Dragutin Trupković pozdravivši goste - načelnika Općine Nedelišće Darka Daniu, zamjenika međimurskog župana Zorana Vidovića, dopredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, a ujedno i predsjednika Vatrogasne zajednice Međimurske županije Maria Medveda, predsjednika Vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatka Marciuša i zapovjednika Dragana Tresku, predsjednicu Vijeća mjesnog odbora Lidiju Branilović i kolege vatrogasce.

Prigodnu riječ o povijesti društva održala je tajnica DVD-a Anita Podvezanec, napomenuvši kako je poseban zalet u radu društvo dobilo po oslobođenju 1945. godine, kada u društvo pristupaju mlađi članovi koji žele nastaviti tradiciju svojih očeva.  

Prioritet je bio izgraditi vatrogasno spremište koje je dovršeno 1957. godine. Iste godine nabavljen je prvi motorni agregat, čime je stvorena potreba za prijevoznim sredstvom, pa je tako 1958. godine nabavljen plato na konjsku vuču, iznijela je između ostalog Podvezanec.

Proslava 90 godina predanog rada bila je prilika da se i druga zastava okiti novim spomen - trakama i spomen - čavlićima. Društvu, koje danas broji osamdesetak članova, podijeljena su priznanja: odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge primio je Željko Žerjav, zlatnu medalju i spomenicu za četrdeset godina rada Zlatko Leček, zlatnu medalju Radomir Treska, a spomenicu za šezdeset godina rada Ivan Trbović.

Srebrnu medalju Vatrogasne zajednice Međimurske županije primili su Igor Petek i Damir Podvezanec. Srebrna medalja plamenica za hrabrost i požrtvovnost uručena je Nini Gašparlinu, dok su brončane medalje primili Radovan Juras, Dragan Sekirnik i Dražen Novak.

Brončana plamenica za hrabrost i požrtvovnost uručena je Matiji Ivanušu, a uz spomenice za dugogodišnji rad i Vanji Senčaru i Dariu Golubu, dok je Miši Braniloviću uručena spomenica za dvadeset godina rada.

Tom je prigodom otvoreno i preuređeno potkrovlje vatrogasnog doma, a potom su uz glazbu nastavljeni proslava i druženje vatrogasaca s mještanima i gostima.