Život udruga 04.11.2017. 10:29. Zadnja izmjena: 04.11.2017. 10:30.

Svečani prijem

Deset novih članova Zrinske garde

Zrinska Garda iz Čakovca je u petak, 3. studenoga održala svečanost prijema novih članova. U izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu uz vodstvo i članove Garde, okupili su se i predstavnici srodnih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske te brojni uzvanici.

Izjavom o prihvaćanju uvjeta u radu Gardi i simboličkim činom pranja ruku u vodi Mure, Drave i Jadranskog mora, polaganja ruku iznad plamena svijeća u hrvatskoj trobojnici i davanjem prisege članovima Garde postalo je desetoro kandidata.

Novi redoviti civilni članovi su Markus Pilić iz Strahoninca, preč. Stjepan Najman, župnik i dekan iz Varaždina, Nikola Grabar iz Čakovca i Petra Mesarić iz Male Subotice.

Članovi podupiratelji, odnosno počasni članovi postali su Stipe Jukić, predsjednik UO Viteškog alkarskog društva u Sinju, Pavao Miljavac, umirovljeni general zbora i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Robert Matejovič, publicist iz Košica u Slovačkoj, u čijoj su katedrali sahranjeni Jelena Zrinski i zaštitnik Varaždinske biskupije sveti Marko Križevčanin, Danijel Kovač, direktor tvrtke "Šešir" iz Zagreba, koja radi dijelove i odore za povijesne postrojbe, Zoltan Varga, dogradonačelnik Sigeta, i Ferenc Salamon, dopredsjednik Udruge prijatelja utvrde Siget.