Život udruga 21.08.2016. 01:40.

Devedeseti rođendan

DVD Držimurec-Strelec: Desetljeća bdijenja nad životima i imovinom

U subotu, 6. kolovoza, Dobrovoljno vatrogasno društvo Držimurec-Strelec proslavilo je devedeseti rođendan. Svečana proslava započela je dočekom gostiju kod vatrogasnog doma u Držimurcu, a potom je 125 vatrogasaca u svečanom mimohodu, uz pratnju Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica, stiglo do doma kulture gdje je održan službeni program. Zapovjednik DVD-a Držimurec- Strelec Zoran Lacković prijavak je predao predsjednici Općinskog vijeća Male Subotice Danici Glad koja je otvorila službeni dio proslave devedesete godišnjice društva. Okupljeni nisu zaboravili na svoje preminule kolege pa su im počast odali minutom šutnje i polaganjem vijenca na groblju. Izvještaj o proteklih 90 godina rada podnio je tajnik DVD-a Držimurec-Strelec Petar Ružić.

- Iz starih zapisa možemo zaključiti da je DVD-e Držimurec-Strelec osnovan 25. svibnja. 1925. godine, a brojio je osamnaest članova. Poslije oslobođenja od Austro-Ugarske gradio se Vatrogasni dom koji je postao važno mjesto okupljanja i aktivnosti vatrogasaca Držimurec-Strelca. 1950. društvo se dobrovoljnim radom uključilo u izgradnju osnovne škole u Držimurcu, rekao je između ostalog Ružić. Kao jedan od najvećih uspjeha društva istaknuo je osvajanje sedmog mjesta ženske ekipe na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Jastrebarskom 2006. godine. Iste je godine počasni predsjednik Ivan Horvat dobio visoko državno priznanje Povelju Mirka Kolarića. DVD Držimurec- Strelec danas broji četrdeset i osam dobrovoljnih vatrogasaca i dvadeset i osam članova vatrogasnog podmlatka te i neprestano radi na promicanju dobrovoljnog rada i edukaciji članstva.

Prisutnima su se obratili i predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, tajnik Dragutin Trupković, predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad, predsjednik Mjesnog odbora Držimurec-Strelec Mladen Lacković, a zatim i zapovjednik Vatrogasne zajednice područja općina Belica-Mala Subotica-Orehovica Miroslav Kocijan, dok je župnik Josip Horvat posvetio vatrogasna vozila.

Jubilarnim članovima društva vatrogasna odličja uručio je predstavnik VZ MŽ Dragutin Trupković. Za posebne zasluge odlikovan je Josip Drk, dok su zlatnu medalju primili Pavao Ružić i Antun Marodi, a zlatnu plamenicu Vlado Dodlek. Srebrna medalja uručena je Rudiju Dodleku, Petru Ružiću, Mihaelu Miljančiću, Davoru Dodleku, Davoru Marodiju, Danijelu Dodleku, Bojanu Novaku, Davoru Lovaču i Dragutinu Lovrenčiću. Brončane medalje i plamenice podijelio je počasni predsjednik VZ MŽ Zlatko Orsag. Medalje su primili Ivan Lacković, Stjepan Dodlek, Katarina Juras-Janković, Dražen Cirkvenčić, Mario Piknjač, Ivica Blažić i Stjepan Novosel, dok su brončane plamenice uručene Zoranu Lackoviću i Tomici JančecuVeteranske spomenice primili su Ivan Vidović, Vlado Patafta i Josip Držanić. Za pola stoljeća u dobrovoljnom vatrogastvu priznanje su primili Josip Drk i Pavao Ružić, a za četrdeset godina predanog rada Vlado Patafta, Ivan Horvat, Ivan Vidović i Rudi Dodlek. Počasni predsjednik VZ MŽ Zlatko Orsag iskoristio je priliku te je predsjedniku DVD-a Držimurec- Strelec Dejanu Horvatu uručio posebnu zahvalnicu.