Život udruga 19.04.2016. 12:37. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 12:55.

Autonomni centar

Edukacijom mladih do promjene statusa najnesigurnijeg grada!

ACT u suradnji s Centrom za mlade Čakovec i Srednjom školom Čakovec provodi projekt „Nasilje razara“. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih u sklopu mjere „Prevencija nasilja među mladima (nenasilno rješavanje sukoba među mladima, edukacije o prihvaćanju različitosti među mladima)“.

Projektom ˝Nasilje razara˝ mladi će sami stvoriti model nenasilnog rješavanja sukoba među njima samima i osposobiti se da rješavaju sukobe primjerenim aktivnostima koje su sami osmislili. 16 učenika iz Srednje škole Čakovec s pedagoginjom sudjelovalo je na edukaciji mladih o vlastitoj odgovornosti i mogućnostima u situacijama nasilja, pod vodstvom Vlatke Vincetić, socijalne radnice.

Edukacija se odvijala na 5 radionica u razdoblju od veljače do travnja. Učenici su naučili što je to nasilje, koliko često se događa i gdje te koje su njegove vrste. Velika rasprava povela se oko teme cyberbullyinga (prijetnji i zlostavljanja slanjem poruka preko društvenih mreža, kompjutera i slično) i načina sprječavanja sukoba. Edukacija je stavila naglasak ne samo na načine prijavljivanja nasilja, nego i na mogućnosti zlostavljanih u situacijama nasilja, pogotovo kao članovima grupe promatrača.

Konačni proizvod ovih radionica izrada je modela pod nazivom „Što mogu učiniti kod nasilja?“. Kroz edukacijski ciklus učenici su razrađivali prikaze nasilnih situacija kroz nenasilne načine rješavanja istih. Kako bi se tematika što bolje približila mladima, osmišljen je koncept forum-kazališta. Na taj način mladima se olakšalo poistovjećivanje s situacijama nasilja, a navedena tehnika dobra je i za opuštanje i stapanje s likovima.

Za kraj edukacijskog ciklusa voditelj projekta Daniel Herman održao je radionicu o organizaciji javnog događanja i javnog nastupa. Kroz kratki teorijski dio naučili su što je to javni nastup, kako ga uspješno odraditi te o čemu sve treba voditi brigu kod organizacije javnog događanja. Radionica je bila interaktivnog tipa pa su učenici svoje prikaze nasilnih situacija s mirnim načinom rješavanja istih imali priliku uvježbavati na pozornici u Centru za mlade Čakovec.

Svoje stručne savjete dao im je i Davor Dokleja, član profesionalne kazališne skupine „Pinkleci“. Trenutno kreću u izradu konkretnog modela „Što mogu učiniti kod nasilja?“. Sve naučeno zainteresirani će učenici kroz forum-kazalište s voditeljem i koordinatorom aktivnosti na projektu predstaviti u 5 škola na području Međimurske županije i Varaždinske županije na početku nove školske godine.

Isto tako, sami će ga provoditi i mjeriti uspješnost provedbe u svojoj školi. Čakovec je proglašen najnesigurnijim gradom u Republici Hrvatskoj, a sada je poznato tko će poraditi na tome da se negativan imidž grada otkloni.