Život udruga 13.12.2016. 07:48.

U ime NK-a Plavi 1975. Prekopa

Franjo Šegović i Zdravko Mikulan poručuju: Nitko neće uzeti naše igralište!

Pogođeni člankom u listu Međimurje u kojem načelnik Općine Selnica Ervin Vičević proziva udrugu Nogometni klub Plavi 1975 Prekopa te joj spočitava da se zbog njihova inata ne koristi pripadajuća zgrada u Bukovcu, redakciji su se obratili Franjo Šegović iz Vugrišinca i Zdravko Mikulan iz Prekope. Trenutni tajnik udruge Šegović i predsjednik Mjesnog odbora Prekopa Mikulan izložili su svoju stranu priče vezanu uz udrugu koja se nalazi između dvije vatre – Općine Štrigova u kojoj je registrirana i Općine Selnica u kojoj djeluje.

Ina donijela probleme

Klub je 1975. godine osnovalo devet obrtnika iz Prekope koji su kupili zemljište koje je i danas u sto postotnom vlasništvu nogometnog kluba kojim upravlja udruga, pojasnio je Šegović, ujedno jedan od osnivača spomenutog kluba. Već je tada velika većina članova udruge bila iz Prekope, a danas je na popisu samo jedan član iz Bukovca. Klub se natjecao i normalno funkcionirao gotovo 35 godina, a problemi su se prema riječima Šegovića i Mikulana pojavili 2009. godine kad su počeli pregovori s INA-om vezani uz eksploataciju plina.

Dogovoreno je da plinovod neće presijecati nogometno igralište u Bukovcu, već će ga zaobići. Radovi na iskopavanju morali su početi u jesen 2009. godine, no, prolongirani su za jesen 2013. U međuvremenu je došlo do promjene vodstva kluba te je 2013. godine potpisan novi ugovor koji dozvoljava prekopavanje igrališta pod uvjetom da INA sanira nastalu štetu. Premda je bilo obećano da će radovi trajati godinu dana, oni su završeni tek sredinom 2015. godine. Kako je igralište bilo u svojstvu gradilišta i nije bilo u stanju održavati natjecanja, klub je stavljen u dvogodišnje mirovanje.

Igralište je bilo sposobno do sredine 2014. godine. Tada se zadnji put igralo. Neki igrači su plakali kada im je saopćeno da više nema natjecanja, razdragano se prisjeća Šegović koji je sve ove godine moralno i financijski podupirao klub i iz inozemstva gdje je radio.

Problemi unutar udruge

Nedugo nakon toga vodstvo i Upravni odbor udruge iz nepoznatih su razloga podnijeli ostavke, ostavivši udrugu bez nadzora. Radovi na postavljanju plinovoda su završili, INA je dosad na račun udruge isplatila 130 tisuća kuna, no, još nije izvršila svoj dio dogovora i sanirala igralište.

U šestom mjesecu ove godine INA je izašla na teren kako bi procijenila štetu, no, udruga nije imala pravnog predstavnika. Nakon toga smo sazvali Skupštinu kako bi udruga ponovo mogla funkcionirati, prepričava Šegović. Nakon dobivanja zelenog svjetla od Ureda državne uprave, udruga je Ini uputila zahtjev za sanaciju igrališta.

Samo želimo da nam se igralište osposobi i vrati u prvobitno stanje. Odustali smo i od tepih trave koja je navedena u prijašnjem ugovoru, a koja bi koštala oko milijun kuna, apelira tajnik udruge Šegović prema čijem je mišljenju za sanaciju potrebno oko 200 tisuća kuna.

Ne damo naše!

Povrh problema s Inom vodstvo udruge neizmjerno ljuti što Općina Selnica na čelu s načelnikom Vičevićem želi prisvojiti ono što je njihovo.

Načelnik Vičević zatražio je likvidaciju udruge. Želio je zemljište i nekretninu pripisati Općini Selnica. No, ne može uzeti ono što je tuđe! Ne damo naše!, zavapio je predsjednik mjesnog odbora Prekopa Zdravko Mikulan dodavši da Općina Štrigova za razliku od Općine Selnica materijalno potpomaže udrugu i saniranje igrališta. Entuzijastični Šegović koji je vlastitim žuljevima i sredstvima najviše učinio za dobrobit kluba, a od same pomisli da njegovo gašenje naviru mu suze na oči, šalje jasnu poruku:

Ponovo ćemo pokrenuti klub. Iduće godine počinjemo s natjecanjem, taman da igrali na terenu u Štrigovi, sa žarom u očima poentirao je Šegović.