Život udruga 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Grad Čakovec strože prema udrugama

Čakovečki grado-načelnik Stjepan Kovač u petak, 24. siječnja u gradskoj vijećnici potpisao je ugovore o korištenju sredstava iz ovogodišnjeg proračuna Grada s predstavnicima 9 braniteljskih udruga okupljenih u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije. Uz sam čin potpisivanja, Kovač i njegov zamjenik Romano Bogdan izvijestili su i o promjenama gradske politike prema financiranju udruga općenito.
Naime, kako je rekao Kovač, dosad se novac nerijetko dijelio temeljem molbi tijekom godine, osobnih dolazaka predstavnika udruga u gradsku upravu, pa i poznanstava… Ove godine sredstva dobivaju isključivo udruge koje su se s razrađenim programima aktivnosti javile na javni poziv Grada.
Određena im je suma koju će dobiti te neće biti dodatnih traženja tijekom godine.
- Mislim da je to korak naprijed. Neće više biti toliko kucanja na vrata gradonačelniku, a i samim udrugama, vjerujem, bit će lakše kad znaju s koliko novaca raspolažu, pa u miru mogu planirati svoje aktivnosti, istaknuo je Kovač.
Da u Gradu misle ozbiljno potvrđuje i izjava zamjenika Bogdana koji je napomenuo da udruge koje na kraju godine Gradu ne podnesu izvješća o tome na što su i kako trošili iduće godine neće moći ponovo aplicirati za dotaciju iz gradskog proračuna.
Braniteljima 100.000 kuna
Braniteljske udruge dobile su 100.000 kuna, što je 30.000 kuna više nego 2013. godine. Same su se međusobno dogovorile koliko će od spomenutog iznosa pripasti svakoj pojedinačno.
Najviše, 53.000 kuna, primit će međimurska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sa svojim ograncima u Čakovcu, Mihovljanu, Ivanovcu i Savskoj Vesi. Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Međimurske županije i Udruzi hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Čakovec zajedno će pripasti 35.000 kuna. Po 2.000 kuna Grad dodjeljuje Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, zatim Udruzi roditelja poginulih branitelja, Udruzi zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruzi udovica poginulih hrvatskih branitelja, Udruzi dragovoljaca HOS-a i Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, dok će 1.000 kuna primiti udruga Prvi hrvatski redarstvenik Međimurske županije.
U ime udruga, na dobivenim sredstvima zahvalio je tajnik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Dražen Tkalec. Naglasio je da će novac utrošiti na aktivnosti vezane uz obilježavanja praznika i značajnih datuma iz Domovinskog rata, čuvanje spomena na poginule i nestale branitelje, sportske aktivnosti te poboljšanje zakonske regulative i rješavanje statusa branitelja i stradalnika. Braniteljske udruge ujedno pokreću inicijativu za izdavanje monografije o Međimurju u Domovinskom ratu, a sve uoči 25. obljetnice Spomen-dana oslobođenja Međimurja.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3067