Život udruga 27.02.2016. 17:00.

Strahoninec - Savska Ves

Grupa za potporu dojenja: Nismo babe, uživamo u druženjima i stječemo iskustva

Nismo babaroga ni babe, a promoviranje dojenja samo je jedan od razloga našeg okupljanja i druženja, kazale su nam mlade majke iz Strahoninca i Savske Vesi okupljene u Grupi za potporu dojenja. Na inicijativu Doma zdravlja Čakovec upravo u Međimurju prije sad već 20 godina osnovane su prve grupe za potporu dojenja u Hrvatskoj, prema modelu po kakvom je kasnije osnovano niz sličnih skupina žena diljem zemlje. Jedna od njih je i strahoninska grupa čije se članice okupljaju srijedom u vremenu od 11 do 13 sati u mjesnom Centru za društvene i kulturne namjene. Nedavno smo posjetili aktualni „sastav“ Grupe.

Od samih početaka stručna voditeljica je patronažna sestra Vesna Vukšić koja kaže kako je najkraći opis onog što „rade“ – samopomoć, međusobno savjetovanje, druženje i dakako – promocija dojenja. –Viđamo se kroz cijelu godinu, ovo je zapravo i socijalizacija majki u vrijeme porodiljnog dopusta kad najviše vremena provode u kući, također, i prvi kontakti beba međusobno, a primjerice, radimo i na razvoju motoričkih sposobnosti kod beba, pričamo o važnosti cijepljenja, dohrani i nizu drugih tema, ističe Vukšić. 
Grupu je donedavno vodila Jelena Bajkovec, sadašnja voditeljica je Helena Zečar Lajtman, dok se zahvaljujući Tanji Mesarić Novak u okviru aktivnosti grupe povremeno održava i „gimnastika za bebe“. 

- Za grupu sam saznala od prijateljica, došla iz znatiželje i oduševila se. Učimo i družimo, a bez grupe bi većinu vremena bile zatvorene između 4 zida, priča Martina Gyofi majka 13-mjesečnog Noela. Slično nam govore i ostale mame. Ani Božek svakodnevicu uljepšava jednogodišnji sin Arsen, ali i prijateljice iz grupe: Ovo je jedna lijepa „obaveza“. I mi i naše bebe stječemo nova prijateljstva. Zajedno slavimo i rođendane, eto, nedavno smo kao grupa bile i na čakovečkom Fašniku, a kako prolazi vrijeme i sve nas je više te postajemo „ozbiljna“grupa, ističe Ana. 
- Za grupu sam također doznala od prijateljice i odmah pomislila – zašto se ne družiti. I sad prolazi godina. Uskoro se vraćam na posao, ona će u jaslice. No, i dalje ćemo dolaziti kad god uzmognemo, družit ćemo se na subotnjim kavama, prijateljstva ostaju, riječi su Mateje Kovačić čija je kćer Aida navršila 11 mjeseci.


Među najmlađim članicama grupe pak je dva i pol mjesečna Lota – kći Patricije Senjanin Car. -Super nam je i svim „friškim“ mamama preporučila bih neka se pridruže, našoj ili nekoj od drugih grupa u Međimurju. –Stječemo iskustva, družimo se, igramo, a sve nam je to i svojevrsna „rehabilitacija“, napominje Patricija. 
Patronažna sestra Vesna Vukšić na kraju dodaje kako su zahvalni što im Općina Strahoninec ljubazno ustupa svoje prostore, a bezrezervnu potporu, naglašava, pruža im i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić te glavna sestra spomenute ustanove Irena Mađarić Tuksar.