Život udruga 05.07.2016. 10:13. Zadnja izmjena: 05.07.2016. 10:17.

Foto-kino klub Ivanovec

III. Međunarodna filmska radionica u Mađarskoj

U organizaciji Foto-kino kluba Ivanovec i Hrvatske samouprave Stipan Blažetin Serdahelu u susjednoj Mađarskoj održana je III. Međunarodna filmska radionica od 27. lipnja 2016. - 1. srpnja 2016. godine u kojoj su sudjelovali učenici srednje i osnovne škole, sa željom druženja i komuniciranja tijekom pet radioničkih dana u snimanju igranog filma „Ljubav za početnike“ čiji su scenarij učenici sami osmislili uz pomoć svojih mentora: Radovana Petkovića ( FFK Ivanovec ), Bernadete Blažetin ( Hrvatska samouprava Stipan Blažetin ) i Nataše Kralj ( OŠ Ivanovec ).

Tema scenarija je upoznavanje nekoliko učenika iz mađarske i hrvatske škole na jednom zajedničkom projektu učenja hrvatskoga jezika, a tijekom druženja uz pjesmu i gitaru dogodile su se prve simpatije i intrige koje bi se lakše prevladale da nije bilo je jezične barijere. Učenici su se osim scenarija i snimanja igranih scena interijera i eksterijera upoznali i rukovanjem kamere te montažom. Učenike je pratila i Hrvatska redakcija Mađarske televizije pa je snimljena i reportaža o ovoj radionici.

Na radionici su sudjelovali sljedeći učenici: Ivan Munđar, Stjepan Petković, Filip Tkalčec, Saša Bulović, Iva Bulović, Tin Toplek, Josip Rodek, Erik Hegedus, Bernadet Turul, Boglarka Tirpak, Andrea Svelecz, Kata Horvath, Rita Tomašev, Eszter Klepacs i Patrik Talaber, ukupno petnaest zaljubljenika u film i videostvaralaštvo djece koji su i ovoj radionici puno toga naučili uz zajedničko druženje u serdahelskoj kuriji gdje su i ove godine bili smješteni. Na kraju zahvaljujemo našim domaćinima iz Hrvatske samouprave Stipan Blažetin, osobito Bernadeti Blažetin, koja se i ove godine brinula o smještaju i prehrani kako bi se svi ugodno i dobro osjećali.

U sklopu radionice organiziran je posjet Budimpešti, a zadnji dan radioničkog snimanja održan je u Crikvenici gdje su se djeca i ugodno rashladila u moru. Osim kupanja održana je i zanimljiva radionica oslikavanja majica s motivima grada Čakovca koju je vodila Andreja Modrinjak pa su tako svi polaznici radionice dobili na poklon prigodnu majicu. Filmska radionica financirana je sredstvima Grada Čakovca i Državni ured za Hrvatske izvan Hrvatske, Hrvatski kulturno prosvjetni zavod Stipan Blažetin, Udruženje hrvatskih samouprava županije Zala .

Izvor: Nataša Kralj