Život udruga 22.06.2020. 09:27. Zadnja izmjena: 22.06.2020. 09:27.

Skupština

Izazovna godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog

Epidemija koronavirusa odgodila je i 145. redovnu godišnju skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog pa su je preloški vatrogasci, umjesto početkom godine, održali krajem svibnja. No, zbog pridržavanja epidemioloških mjera, okupili su se samo članovi DVD-a te predstavnici gradskih vlasti. Izvješće o radu DVD-a podnio je zapovjednik Božidar Golomboš te je pritom posebno naglasio da je upravo preloški DVD najstariji u Međimurju.

Trenutno broje 55 članova, uz sedmoricu novih koji su Društvu pristupili lani, završili su vatrogasna osposobljavanja i već sudjeluju u intervencijama. Na teren su u 2019. izlazili 38 puta, a godinu su obilježile zahtjevne intervencije kakvih nije dugo bilo, osobito požara na građevinama. Osim toga, izlazili su i gasiti požare otvorenih prostora, ispumpavati vodu, uklanjati prepreke, spašavati unesrećene u prometnim nesrećama, pomoći kod vađenja utopljenika i slično, a Golomboš je istaknuo i da ga raduje velik odaziv vatrogasaca na intervencije.

Za intervencije i ostale potrebe na raspolaganju imaju navalno vozilo, autocisternu i kombi vozilo, dva čamca, različite crpke, a tu su i zaštitna odijela i druga oprema, na skupštini obogaćena donacijom 20 novih zaštitnih kaciga koje je zapovjedniku predao Zlatko Novak. Z a s l u ž n i m članovima dodijeljena su priznanja - spomenicu za 60 godina rada dobio je Đuro Ujlaki, za 50 godina Đuro Bednjać, dok su spomenicom vatrogasni veteran nagrađeni Tomo Kutnjak, Vladimir Mlinarić, Stjepan Šimunić, Antun Ružman, Alojz Glavina, Dragutin Višnjić, Josip Golomboš i Zlatko Novak. Uvjerenja o Osposobljenosti za zvanje vatrogasac dobili su Mario Gašparović, Emanuel Mišić i Ivan Majdandžić, a uvjerenja o osposobljenosti za zvanje vatrogasac I klase Suzana Novak i Ivan Matković. Prigoda je iskorištena i kako bi se proglasili najaktivniji vatrogasci DVD-a Prelog u prošloj godini – trećeplasirani Matija Mlinarec, drugoplasirani Bernard Lesić te prvoplasirani Slavko Štefan. Na kraju, pristupnice je potpisalo sedam novih članova: Mario Gašparović, Emanuel Mišić, Ivan Majdandžić, Dino Golomboš, Renato Ružman, Žarko Štefan i Marin Senčar.