Život udruga 11.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Kako zaštititi žrtve i svjedoke kaznenih djela

Društvo socijalnih radnika Međimurja, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Podružnica Obiteljski centar, Koordinacija za ljudska prava i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organiziralo je 10. prosinca tribinu s temom Zaštita žrtava kaznenih djela. Povod je bioobilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika”. Ovim dokumentom štite se građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Socijalni rad je praksa ostvarivanja ljudskih prava. Ljudska prava u sastavni dio etičkog kodeksa socijalnog rada.

Na tribni kojom je obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama, organizatori su shvatili kako je vrlo mali broj praktičara informiran o pravima žrtava kaznenih djela i prekršaja, kao i svjedoka o postojanju ureda za podršku žrtvama i svjedocima. Zato je izlaganje na tribini održala Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima iz Ministarstva pravosuđa RH i Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zagrebu.

Uvodnu radionicu o različitostima, o tome kako formiramo i kako se ponašamo u društvenim grupama, što znači biti isključen, kao i to što su stereotipi, predrasude i diskriminacija vodile suLidija Vinković iz Obiteljskog centra i Matea Hižman iz CZSS Čakovec.

 

Tko zastupa svjedoke i žrtve

U izlaganju Hamer Vidmar i Ergović Kuzmanović saznali smo kako žrtve kaznenih djela imaju pravo na imenovanje opunomoćenika na teret proračunskih sredstava, i taj ih opunomoćenik (odvjetnik) zastupa tijekom istražnog postupka kao i tijekom postupka na sudu; ovo pravo imaju maloljetnici i djeca u gotovo svim postupcima kada su žrtve; žrtve ( i djeca) imaju pravo na saslušanje u sudskom postupku putem video linka, te saslušanje bez prisutnosti okrivljenika. Postoji mogućnost ostvarivanja prava na odštetu za žrtve kaznenih djela u zakonom propisanim uvjetima.

O pravima žrtava i svjedoka informacije bi trebali dati: policija, općinsko državno odvjetništvo, sudovi i centri za socijalnu skrb, a daju i neke udruge koje se bave zaštitom od nasilja u obitelji i zaštitom žrtava kaznenih djela.

Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima postoje pri Županijskom sudu u Zagrebu (glavni ured), na Općem kazneno sudu u Zagrebu te na Prekršajnom sudu u Zagrebu. Osim u Zagrebu odjeli su osnovani i u Osijeku, Zadru, Vukovaru, Splitu, Sisku i Rijeci.

 

Stres svjedočenja

U Varaždinu i Čakovcu odjela nema, niti su dovoljno transparentne informacije o postojanju ureda. Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima su osnovani kako bi olakšali stresne situacije svjedočenja i boravka na sudu, pružanju emocionalne podrške žrtvama i svjedocima, i to prije , tijekom i nakon svjedočenja na sudu, pružanju praktičnih informacija i informacija o pravima žrtvama, svjedocima i članovima njihovih obitelji; standardiziranju postupanja za žrtvama i svjedocima.

Žrtve kaznenih djela su najčešće prepuštene same sebi pri dolascima na sud radi svjedočenja, nemaju informacije o tome što ih čeka i ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć, često prepušteni sami sebi prilikom dolaska na sud, bez informacija o tome što ih čeka i kome se mogu obratiti za potrebnu pomoć.

Žrtve i svjedoci s našeg područja, Međimurske i Varaždinske županije mogu se obratiti za podršku Odjelu u Zagrebu. Više informacija ovdje

 

Izvor: 3163