Život udruga 30.05.2018. 08:30. Zadnja izmjena: 30.05.2018. 08:32.

Projekti i programi

Kreativni i aktivni članovi Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno provodi projekte i programe što dokazuju brojne aktivnosti na kojima članovi Udruge aktivno sudjeluju.

  • 17. svibnja održana je kreativna radionica na kojoj su članovi izrađivali sapune uz pomoć volonterke koja ih je podučila novim tehnikama. Cilj kreativnih radionica je uključivanje slijepih osoba u organizirane aktivnosti prema njihovim željama i potrebama, razvijanje novih znanja i obnavljanje postojećih, povećanje samopouzdanja i samim time povećanje kvalitete života slijepih osoba.
  • 19. svibnja članovi su sudjelovali na Duhovnom bdijenju za osobe s invaliditetom u Varaždinu. Uz prisustvovanje na svetoj misi, član Udruge, Danijel Kralj, pročitao je prvo čitanje na svetoj misi, a Krunoslav Frančić sudjelovao je na uprizorenju Evanđelja. Članovi su imali priliku upoznati se sa načinom rada ostalih udruga te s njihovim članovima.
  • 23. svibnja je održan tečaj vrtlarstva na kojem su članovi nastavili obrađivati vrt, posadili paprike, čistili vrt od korova i zalijevali ga.

Također, održana je i primopredaja zvučnih knjiga Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec. Do sad je Udruga donirala zvučne knjige za Dječji odjel Knjižnice, a ovaj puta knjige su namijenjene i djeci i odraslim slijepim osobama te će ih svi moći posuđivati u gradskoj knjižnici. Na primopredaji je sudjelovao i član Udruge, Danijel Kralj, koji je knjižnici poklonio svoju najnoviju knjigu, „Moja radost neprolazna“. Udruga želi raznolikim sadržajem potaknuti slijepe osobe na odlazak u knjižnicu i razviti naviku čitanja. Osim zvučnih knjiga u Knjižnici, slijepe osobe knjige mogu posuđivati i u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Udruga pruža uslugu snimanja zvučnih knjiga na medije, a u Udruzi djeluje i književni klub.

  • 24. svibnja Udruga je otvorila svoja vrata svim posjetiteljima povodom Dana otvorenih vrata udruga i manifestacije Hrvatska volontira. Udruga je tom prilikom prezentirala svoj način rada te su se posjetitelji okušali u igranju govornog pikada i viseće kuglane. Također, održana je i kreativna radionica oslikavanja platnenih vrećica tehnikom preslikavanja linoreza. Predstavljen je i projekt „Izazov“ kojim Udruga pruža uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama, a rezultati prve godine provedbe su iznad očekivanih. Na kraju programa, Otilija Sobočan, direktorica Tifloglobus-a, ujedno i članica Udruge slijepih, predstavila je pomagala za slijepe osobe te su članovi mogli saznati kako i koja im pomagala mogu olakšati svakodnevni život.

Izvor: Marija Ciglar