Život udruga 27.03.2016. 09:00. Zadnja izmjena: 27.03.2016. 21:56.

Učinkovitost vatrogasaca

Mađari impresionirani funkcioniranjem vatrogastva u Međimurju

Izaslanstvo mađarskih vatrogasaca iz županija koje graniče s Hrvatskom posjetilo je Međimurje. Cilj njihova posjeta je upoznavanje s načinom funkcioniranja sustava zaštite i spašavanja te vatrogastva u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U srijedu, 23. ožujka je za mađarsko veleposlanstvo održan prijem na kojem su, među ostalim, razmijenjena iskustva te dogovorena intenzivnija suradnja.

Mađare su primili zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj. Na goste iz Mađarske, kako su rekli, odličan je dojam ostavio visoki stupanj organiziranost sustava u Međimurju, broj ljudi uključenih u dobrovoljna vatrogasna društva te učinkovitost prilikom raznih intervencija. Gosti su obišli Javnu vatrogasnu postrojbu u Čakovcu, te DVD-e Sveti Martin na Muri, Mursko Središće, Domašinec, Goričan i Kotoribu, te su se na licu mjesta uvjerili u način funkcioniranja.

Prema riječima Zamjenika župana i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje MŽ Zorana Vidovića, razlog ovakvim rezultatima je odlična suradnja Međimurske županije i Vatrogasne zajednice Međimurske županije, puno se ulaže u razvoj vatrogastva i opremanje, te rezultat ne izostaje.

Treba napomenuti da će VZMŽ ove godine dobiti aluminijski čamac za evakuaciju, koji će se koristiti za intervencije na rijekama i jezerima, a u potpunosti će ga iz svog proračuna financirati Hrvatska vatrogasna zajednica. Također, dogovoreno je da će Međimurska županija vatrogascima ustupiti dio zemljišta na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu, gdje će se urediti poligon za obuku u simulatorom plamenih udara koji će za obuku koristiti svi međimurski vatrogasci.

Izvor: Damir Perhoč