Život udruga 12.07.2019. 08:19. Zadnja izmjena: 12.07.2019. 08:20.

Podrška udrugama

Međimurska županija nastavlja s potporom branitelja, njihovih obitelji i braniteljskih udruga

Međimurska županija veliku pažnju pridaje braniteljima i njihovim obiteljima te podržava rad udruga hrvatskih branitelja. Za redovito financiranje i stipendiranje djece hrvatskih branitelja do sada je iz županijskog proračuna izdvojeno više od 2.520.000,00 kuna čime je dodijeljeno 840 stipendija. Kroz praćenje i uključivanje u aktivnosti naših branitelja, Međimurska županija kontinuirano pruža podršku braniteljskim udrugama, s kojima je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao nove sporazume o sufinanciranju njihovog rada.

Dobru suradnju sa svim udrugama Županija održava kroz brojne aktivnosti i potpore, a braniteljske udruge nisu iznimka, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić-Grlač: „Građani Međimurja u fokusu su i polazna su točka naših programa, a ovog puta to su naši branitelji koji su pripremili projekte vezane uz područja edukacije, obrazovanja, sporta i rekreacije, ali i promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Županija se zalaže za provođenje aktivnosti, obilježavanje i očuvanje vrijednosti povijesnih događaja i žrtve koju su naši branitelji u nedavnoj prošlosti podnijeli.“

Za aktivnosti 5 braniteljskih udruga osigurano 127.000,00 kuna

Ukupna vrijednost dodijeljenih sporazuma iznosi 127.000,00 kuna čime se nastavlja dugogodišnja suradnja s braniteljskim udrugama koje brinu o svojim članovima i njihovim obiteljima istovremeno promičući vrijednosti Domovinskog rata. Sporazum su potpisali predstavnici sljedećih udruga: Udruga HVIDR-a Jug Čakovec, Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec, Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a Međimurske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – podružnica Međimurske županije i udruga „Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja“.

Važnost potpore koju imaju od strane institucija potvrdio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – podružnica Međimurska županija Stjepan Horvat zahvalivši na trudu Županiji koja izdvaja sredstava kako bi se rad  udruga održao na dostojnoj razini i nakon 25 godina: „Nama i našim mladim naraštajima koji pozorno prate rad braniteljskih udruga diljem Međimurja ova sredstva imaju iznimnu vrijednost. Sretni smo što imamo ljude koji podržavaju naš rad i cijene naš doprinos, olakšavaju nam aktivnosti kojima nastojimo učiniti našu zajednicu još boljom te pomažu kroz krize i posljedice koje su ostale nakon toliko godina.“

Prilikom dodjeljivanja sporazuma, župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je ulaganje u pojedinca najveća vrijednost, jer sustav, standard i kvaliteta lokalne zajednice te društva u cjelini ovisi upravo o ljudima. „Možemo se pohvaliti vrijednim udrugama, aktivistima i volonterima, a jedna od nezaobilaznih komponenti civilnog društva su međimurski branitelji koji našu zajednicu svakodnevno obogaćuju solidarnošću i humanošću. Njihov rad podržavamo i financiramo poštujući temeljnu poruku – zajedno u ratu, zajedno u miru.“, poručio je župan Posavec koji kazao da pored financijske potpore, Županija prati brojna obilježavanja važnih povijesnih datuma, sudjeluje u sportskim aktivnostima koje braniteljske udruge redovito organiziraju, poštuje spomen obilježja kojima se prisjećamo svih međimurskih branitelja koji su svoje živote dali diljem Hrvatske, a nedavno je i dostojno revitaliziran Spomenik poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. „Branitelji su najčvršća veza humanosti i solidarnosti našeg društva jer nakon toliko godina i patnje koju su prošli, žrtve koju su podnijeli i danas se nesebično daju za boljitak naše zajednice“, zaključio je župan Posavec.

Uz predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – podružnica Međimurska županija Stjepana Horvat, dodjeljivanju sporazuma nazočili su Damir Poljaković iz Udruge HVIDRa- Jug Čakovec, Dragutin Šarić iz Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec, Željko Kodba iz Zajednice udruga i članova vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a MŽ i Željko Sršan iz udruge „Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja“, a podršku udrugama su dali zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec.