Život udruga 01.06.2018. 10:29. Zadnja izmjena: 01.06.2018. 10:32.

Udruga Zora

Mladi iz Međimurske županije posjetili terapijsko socijalnu zajednicu mladih udruge Breza

U petak i subotu, 25./26. svibnja, 20 mladih iz Međimurske županije sudjelovalo je na studijskom putovanju u Osijeku u sklopu projekta udruge Zora “Aktivni mladi protiv nasilja”.

  • Prvi dan posjeta mladi su se upoznali s radom Socijalno - terapijske zajednice Udruge Breza u Čepinskim Martincima. U zajednicu su smješteni mladi bez primjerene obiteljske podrške i mladi iz obitelji koje imaju problema u odgoju svoje djece. Udruga Breza pomaže mladima da razvijaju sebe i svoje osobne interese te radne navike, učeći ih kako kvalitetno urediti svoje slobodno vrijeme, pružajući usluge psihološkog ili profesionalnog savjetovanja u vezi njihovih osobnih poteškoća te potičući njihovu uspješnost.
  • Drugi dan mladi su sudjelovali na radionici forum teatra koja je bila organizirana u Eko centru Zlatna Greda. Forum teatar je osmislio Augusto Boal kao metodu gdje sudionici uče kako mijenjati svijet rješavajući probleme koji se javljaju u zajednici. Sudjelovali smo u igrama i vježbama s kojima se sudionici najprije opuštaju, upoznaju druge sudionike i uče timski rad. Igre doprinose građenju i povezivanju grupe, stjecanju povjerenja te stvaranju pozitivne energije između sudionika. Kroz dogovor grupe mladih su definirale probleme koje su imali u školi sa svojim vršnjacima. Teme koje su ovom metodom obradili bile su vršnjačko nasilje i vršnjački pritisak koje su kasnije prezentirali kroz glumu. Ono što je karakteristično za forum teatar je da se nakon uvodnog prikazivanja problema, problem još jednom prikazuje u formi predstave te se poziva publika da reagira na problem i pokuša ga riješiti intervencijom.

Ovo je jedna od niza aktivnosti kojima gradimo kapacitete mladih u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Sudjelovali su učenici/ce Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec, Srednje škole Čakovec, Gimnazije J. Slavenskog Čakovec, Tehničke škole Čakovec, mladi članovi Udruge za rad s mladima Breza i Udruge Zora.

Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvaramo održiv i efikasan edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.