Život udruga 25.07.2017. 12:49. Zadnja izmjena: 25.07.2017. 12:52.

CEZAM

Mladi Međimurci provode europski projekt Explore, Connect and Coach

Grupa mladih Međimuraca prošlo je ljeto sudjelovala na desetodnevnoj međunarodnoj razmjeni mladih u Nizozemskoj na projektu na kojemu su, osim Hrvata i Nizozemaca, sudjelovali i mladi iz Španjolske. Mlade Međimurce je iskustvo sudjelovanja na razmjeni toliko dojmilo da su po povratku kući odlučili napisati svoj vlastiti projekt i provesti ga u Čakovcu. Pripreme za projekt Explore, Connect and Coach (Istraži, poveži se i poduči) počele su još u rujnu prošle godine. Osmero mladih, okupljeni oko Centra za mlade Čakovec koji je i formalni partner projekta, sami su osmislili projekt i napisali projektnu prijavu te ju prijavili za financiranje na Erasmus+, program Europske unije namijenjen mladima. Projekt je u konačnici odobren te ovo ljeto očekuju da će im se 25 mladih iz Nizozemske i Španjolske pridružiti u Čakovcu.

Od 31. srpnja do 6. kolovoza će ukupno 42 mladih sudjelovati na radionicama, razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih, povezivati se i upoznavati Čakovec. Aktivnosti projekta će se održavati na više lokacija u Gradu, a jedna od aktivnosti namijenjena je svima koji se u to vrijeme nađu na Gradskom trgu: u sklopu razmjene bit će organizirana Interkulturalna večer tijekom koje će se mladi iz sve 3 zemlje predstaviti sa svojim zanimljivostima, hranom, glazbom i običajima.

Interkulturalna večer bit će organizirana u petak, 4.8. od 19 sati na Trgu Republike u Čakovcu (kod Doma sindikata) u suradnji s Eurodeskom Hrvatska. Pozvani su svi da upoznaju sudionike projekta Explore, Connect and Coach te da se informiraju o programu Erasmus+, međunarodnim razmjenama mladih, odnosno mogućnostima za mobilnost koje mladi imaju unutra Europske unije. Projektni partneri Centru za mlade Čakovec (CeZaM-u) su nizozemska udruga mladih IPA te španjolska udruga Ekhi, a projekt se provodi uz financijsku podršku EU kroz program Erasmus+.

Izvor: Margareta Mihalic