Život udruga 08.07.2016. 10:53. Zadnja izmjena: 08.07.2016. 11:08.

U sklopu Međunarodnog dana zadruga

Modna revija Socijalne zadruge Humana Nova održana u Zagrebu

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec neprofitna je organizacija koja sakuplja, sortira i prodaje rabljeni tekstil, odjeću i obuću, redizajnira odjeću, šije reciklirane tekstilne i druge uporabne proizvode te organizira i provodi radionice recikliranja tekstila, krojenja i šivanja. Djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske

Zapošljava 17 osoba u nepovoljnom položaju (7 osoba sa invaliditetom, 5 starijih dugotrajno nezaposlenih žena, 3 dugotrajno nezaposlene mlade majke, stručnjaka za gospodarenje otpadom te upravitelja ekonomista) te kao neprofitna društvena tvrtka otvara vrata za brojne rehabilitacijske i radno-terapijske procese članica zadruge - lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

Vodeći je hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. Zadruga svojim djelovanjem doprinosi izgradnji tolerantnih društvenih odnosa i uravnoteženom korištenju resursa.

Prezentirani modeli na reviji nastali su redizajnom postojećih odjevnih predmeta odabranih procesom sortiranja, dok je zanimljiv izazov iste bio pretvoriti u atraktivni trendy komad robe.

U stvaranju kolekcije krenula sam s odabirom velikih muških košulja koje su mi se činile baš cool pretvorene u ženske oversized tunike i haljinice koje sam obogatila  raznim detaljima poput volančića, nabora i mašni, ili zanimljivim rezanjima na rukavima koja otkrivaju ramena. Tu se našlo zanimljivih hlača iz kojih su izrađeme suknje i suknje-hlača visokog struka A-linije, mini i midi dužine, obogaćene raznim aplikacijama od eko kože, mrežicama, trakama....

Boje su bijela, ružičasta, nježno plava, nijanse sive i neizostavna crna, dok u odabiru materijala dominira pamuk, mješavina pamuk-lan te eko koža.

Jako se veselim novim izazovima i nastavku izrade kolekcije koju planiramo proširiti za jesen, zaključila je Maja Virgej Novak, dizajnerica kolekcije.

Ovim putem zadruga zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji revije, Goranu Čižmešiji i Luciji Kanižaj na prekrasnim fotografijama i odvažnim modelima koji su prikazali kreacije.

Izvor: Ivan Božić