Život udruga 11.04.2016. 12:27. Zadnja izmjena: 12.04.2016. 08:10.

Udruga invalida rada Međimurske županije

Članovi Udruge invalida rada: "Predsjednik nam je nametnut!"

Stanje u Udruzi invalida rada Međimurske županije ni nakon deset godina nije poboljšano, a nesuglasice i problemi s vodstvom i poslovanjem Udruge već su postali uobičajeni. Od 156 članova, koliko ih je evidentirano prošle godine, redovnoj godišnjoj skupštini održanoj u srijedu, 30. ožujka, prisustvovalo je njih četrdesetak.

Premda je nekolicina prisutnih članova očekivala da će skupština biti izborna to se nije dogodilo, već su se na dnevnom redu našli izvještaji o aktivnostima i poslovanju u prošloj godini što je već na samom početku izazvalo negodovanje nezadovoljnih članova. Đuro Pleša, član Nadzornog odbora Udruge invalida rada Međimurske županije, otvoreno se suprotstavio aktualnom predsjedniku Zlatku Novaku pozivajući ga da konačno sazove izbornu skupštinu ističući da se nelegalno nalazi na mjestu predsjednika.

"Kada će biti izborna skupština? Bili ste postavljeni samo do izborne skupštine koja je trebala biti lani, ali nije bila. Već petu godinu niste sazvali izbornu skupštinu, a očito ona neće biti ni danas.", istaknuo je Pleša. Njemu su se pridružile još dvije članice Nadzornog odbora, Katarina Plevnjak i Biserka Sermek koje su istaknule da im je aktualni predsjednik uskratio pravo na uvid u financijsko poslovanje Udruge.

Iznijeli su činjenicu da se na račun Udruge kupuju razne potrepštine (fruteki, dječja hrana, gelovi za tuširanje i slično) aludirajući da postoje malverzacije u financijskom poslovanju što je predsjednik pravdao tako što je pojasnio da Udruga organizira razne domjenke i manifestacije pa je normalno da se kupuju namirnice i roba. Podsjetimo da se nezadovoljni članovi sa svim primjedbama na rad i vodstvo udruge mogu obratiti Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji na čelu s predstojnikom Branimirom Posavcem koji će provjeriti funkcionira li udruga u skladu sa zakonskim okvirima, a ukoliko postoje sumnje u financijske nepravilnosti, za to je nadležna policija.

Predsjednik Udruge invalida rada Zlatko Novak navodi da je izborna skupština na kojoj je izabran održana prije manje od godinu i pol te da sve funkcionira prema propisima jer mandat predsjednika traje četiri godine.

"Žao mi je što sam uopće prihvatio tu dužnost. Rekao sam da ću napraviti reda u Udruzi i to sam i napravio. Udruga nema dugovanja, gotova su suđenja i sve je čisto.", istaknuo je Novak. Dodao je i da će izborna skupština biti održana u roku od dva mjeseca jer će on podnijeti ostavku na mjestu predsjednika.

Predsjednik Udruge Zlatko Novak

Na dnevnom redu pod točkom razno našla se odluka o isključenju bivše predsjednice Vlatke Minđek iz Udruge. Nakon što je Izvršni odbor donio odluku o njenom isključenju Minđekova se žalila, a idući korak kojim se ona može izbaciti jest izglasavanje na skupštini. Prisutni članovi su velikom većinom glasova prihvatili da se Vlatka Minđek isključi iz Udruge invalida rada Međimurske županije.