Život udruga 04.03.2016. 08:36. Zadnja izmjena: 04.03.2016. 10:14.

Prijedlog za izmjene

Nova Uredba i Zakon o udrugama kompliciraju rad malih, neprofitnih udruga

Prenosimo vijest s Muralista koji navode kako će gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i Grada Preloga Ljubomir Kolarek uputiti prijedlog za izmjene nove Uredbe i Zakona o udrugama, naime nova Uredba i Zakon o udrugama stvorili su niz poteškoća i bespotrebnih komplikacija u radu udruga.

List Međimurje razgovorao je s nekoliko manjih udruga na području Međimurja te njihovo vodstvo također navodi kako su "muku mučili" prilikom ispunjavanja obrazaca i uređivanja izvještaja o svom radu te izvještaja o prihodima i rashodima. Trebalo im je dugo da uopće shvate nove Uredbe i zakon o udrugama, a zatim i puno pomoći izvan udruge kako bi uspjeli ispuniti sve potrebno. Mnogi su zaključili da bi za rad trebali pravo, plaćeno knjigovodstvo kako bi mogli ispisati uredne i potpune izvještaje, no s obzirom na male prihode udruge to je teško te bi rad i aktivnosti udruge zbog toga patili.

"Mala smo udruga s 20-tak mladih članova, neprofitna, a osnovani smo s ciljem da oživimo naše malo mjesto no birokracija nam često to zakomplicira i onemogućava. Papirologija nam nije jača strana i novi zakon doveo nas je na muke, teško je pratiti sve te izmjene", kazala nam je predsjednica jedne udruge mladih dodavši da ulažu svoje slobodno vrijeme za rad udruge, a dok riješe sve papire ne ostaje puno vremena za ostvarivanje ciljeva zbog kojih su i osnovani.

Muralist u nastavku navodi: "U najkraćem roku održati će se radni sastanak stručnih službi i gradonačelnika Murskog Središća i Preloga gdje će se identificirati nastali problemi i poteškoće nastale zbog primjene nove Uredbe i Zakona o udrugama i donijeti konkretni prijedlozi izmjena tih dviju akata ,a sve u cilju olakšanja i pojednostavljenja rada udruga. Kad se taj prvi dio odradi, dvojica gradonačelnika zamoliti će potporu u tome svih općina i gradova Međimurske županije."

Izvor: muralist.hr