Život udruga 27.06.2018. 08:45. Zadnja izmjena: 27.06.2018. 08:46.

Pišite, pišite!

Novi natječaj za sva mlada i kreativna pera: Nikad ne bi pogodio!

Pripremili smo još jedan zanimljiv natječaj za sva mlada i kreativna pera koja vole svoj zavičaj: Nikad ne bi pogodio! Ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a nas zanima što je za vas najvažniji simbol vašeg kraja. Kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja! Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja.  Što biste rekli jednom strancu da se pojavi u vašem mjestu i pita vas što je najvažnije u vašem kraju? Bez čega vaš kraj ne bi bio ono što jest?!

Cilj natječaja potaknuti je mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što izaberu kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.

I čitatelji (svih generacija) mogu osvojiti nagrade jer će se nagraditi tri najkreativnija, najsmislenija i najargumentiranija komentara. Svojim komentarima utječu na izbor najboljih radova. Projekt je namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i čitateljima portala Top generacija.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “NIKAD NE BI POGODIO!”

  • Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji i najpoučniji literarni rad na temu o svom zavičaju.
  • Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci i svi srednjoškolci Republike Hrvatske i polaznici hrvatske nastave u inozemstvu.
  • Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.04. – 15.07.2018. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru.
  • Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.
  • Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu [email protected] uz obavezan predmet: Za natječaj Nikad ne bi pogodio. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja  poslati poštom na -

Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec

ili potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na [email protected] . Ukoliko se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, razredom i školom.

Radovi mogu biti popraćeni vlastitim autorskim fotografijama ili ilustracijama kao i fotografijama i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara  za eventualnu povredu autorskih prava nad fotografijama ili ilustracijama.

Predviđene su novčane nagrade u tri kategorije u sljedećim iznosima:

– 1. mjesto kategorija osnovne škole: 750 kn
– 2. mjesto kategorija osnovne škole: 500 kn
– 3. mjesto kategorija osnovne škole: 250 kn
 
– 1. mjesto kategorija srednje škole: 750 kn
– 2. mjesto kategorija srednje škole: 500 kn
– 3. mjesto kategorija srednje škole: 250 kn

– 1. mjesto kategorija komentar čitatelja: 300 kn
– 2. mjesto kategorija komentar čitatelja: 200 kn
– 3. mjesto kategorija komentar čitatelja: 100 kn

Udruga ima pravo promijeniti iznose novčanih nagrada jer ovise o ukupnim priljevima financijskih sredstava za ovaj projekt. Objava najboljih radova bit će u roku 30 dana od završetka natječaja na službenoj stranici udruge Mlada pera.

Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,

– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,

– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Izvor: Gorkić Taradi