Život udruga 25.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 10:51.

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije osmislilo je akciju naslovljenu Odbijam biti statistika!, kojom želi osvijestiti javnost o učestalosti pojave nasilništva nad krhkijima. 

Današnjom konferencijom za novinare, predsjednica Povjerenstva Josipa Carović najavila je aktivnosti koje će se događati u subotu, a danas je u javnosti objavljen video s porukama o potrebi sudjelovanja zajednice, građana, u suzbijanju svih oblika nasilja, osobito onog nad ženama.

- Povjerenstvo u suradnji s gradskim povjerenstvima gradova Čakovca, Murskog Središća i Preloga te s općinskim povjerenstvima općina Nedelišće, Sveti Martin na Muri, Belica i Dekanovec i ostalim dionicima akcije obilježava Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama u subotu, 28. studenog, od 9 do 11 sati na trgovima u Čakovcu, Murskom Središću, Prelogu, Nedelišću, Svetom Martinu na Muri, Belici i Dekanovcu. Na štandovima ćemo dijeliti prigodni letak zrađen ovim povodom kak obismo osvijestili i senzibilizirali javnosti te ukazali na problem obiteljskog nasilja koje osobito obuhvaća žene kao žrtve - istaknula je Josipa Carović.

Druga subotnja aktivnost bit će održavanje tribine u zgradi Scheier od 12 sati u kojoj će sudjelovati Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost splova RH, Nansi Tireli, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova u posljednjem sazivu Sabora, Iva Prpić, pomoćnica ministrice pri Ministarstvu socijalne politike i mladih RH, Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čk, Željka Mihoković, predstavnica PU Međimurske, ujedno i članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova te Sonja Tošić Grlač pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti MŽ. Moderatorica tribine bit će urednica našeg portala i novinarka Aleksandra Ličanin, također članica Povjerenstva i autorica poruka u videu koje je Povjerenstvo izradilo u suradnji s LMKomunikacijama. 

- U akciji ovakvog tipa će se, već uobičajeno udružiti članice i članovi povjerenstava, predstavnici PU Međimurske, Centra za socijalnu skrb Čk, Doma za žrtve obiteljskog nasilja, udruga ZORA koja također planira određene aktivnosti - ističe Josipa Carović.

Izvor: 3161