Život udruga 15.06.2016. 09:44. Zadnja izmjena: 15.06.2016. 09:54.

Glia - udruga za oboljele od tumora mozga

Obilježavanje Dana sive vrpce u Čakovcu 18. lipnja na Trgu Republike

Glia – Hrvatska udruga za oboljele od tumora mozga drugu godinu zaredom organizira javno obilježavanje Dana sive vrpce u Hrvatskoj‒ u subotu, 18. lipnja u pet gradova: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Čakovcu.

Svojim dolaskom i simboličnom donacijom za buketić lavande sa sivom vrpcom građani mogu podržati udrugu u pružanju psihosocijalne pomoći oboljelima i njihovim obiteljima. Ovo obilježavanje ujedno je povod za informiranje javnosti o problemima s kojima se oboljeli od tumora mozga susreću u Hrvatskoj.

Iz udruge ističu da su zbog manjeg broja pacijenata u odnosu na druge maligne bolesti zanemareni u hrvatskom zdravstvenom sustavu, prije svega jer u Hrvatskoj ne postoji molekularna dijagnostika za tumore mozga, koja je u svijetu već godinama uobičajena.

Stoga se Glia i ovim putem obraća nadležnim institucijama i pojedincima koji mogu pomoći u podizanju standarda liječenja ovih bolesnika u Republici Hrvatskoj. Oboljele od tumora mozga i njihove obitelji možete podržati u subotu 18. lipnja 2016. od 10 do 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Trgu Ante Starčevića u Osijeku, Korzu u Rijeci, Franjevačkom trgu u Varaždinu i Trgu Republike u Čakovcu.

Dan sive vrpce

Dan sive vrpce obilježava se diljem svijeta od 2000. godine, na poticaj Njemačkog udruženja za tumore mozga, a njime se želi usmjeriti pozornost na ljude među nama koji se bore s ovom neizlječivom i progresivnom bolesti. Tumori mozga pojavljuju se u 50 do 150 osoba na milijun ljudi. S obzirom na njihov sveobuhvatan utjecaj na organizam, nužan je interdisciplinaran pristup liječenju.

U Hrvatskoj na margini

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj godišnje oko 600 ljudi oboli od tumora mozga, od čega je oko 420 malignih tumora. Tumori mozga drugi su najučestaliji uzrok smrtnosti u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se oboljeli i oni koji za njih skrbe suočavaju s mnogim problemima, koje je Glia sama pokušala riješiti: problem loše informiranosti pacijenata – web stranicom udruge, koja je pisana jezikom pacijenata, predavanjima i edukativnim brošurama, a izostanak psihološke pomoći kao standardnog dijela liječenja ovih bolesnika pokušavaju nadoknaditi psihoedukativnim grupama, ali za uvođenje suvremene molekularne dijagnostike trebaju pomoć institucija.

O udruzi Glia

Izvor: glia.hr