Život udruga 19.10.2019. 10:23.

Udruga slijepih MŽ

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa svake godine obilježava se 15. listopada od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. Tek se nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i kao tzv. dugi bijeli štap počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, odlukom Hrvatskog sabora, pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Ove godine Udruga slijepih Međimurske županije obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa 14. listopada 2019. godine posjetom Medobčinskom društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota. Prema Sporazumu o zajedničkom djelovanju i međusobnoj suradnji za unapređenje kvalitete života osoba s oštećenjem vida, obilježavanju su se pridružili i članovi Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije. Udruga iz Murske Sobote organizirala je kulturni program, orijentacijsku šetnju i upoznavanje adrenalinskog parka te druženje uz bijeli štap.

Izvor: Marija Ciglar