Život udruga 26.09.2016. 11:21.

9. Hrvatski simpozij

Obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze

Multipla skleroza (MS) jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i konačnu invalidnost, posebice mladih odraslih ljudi. U svijetu oko 2,3 milijuna ljudi boluje od te bolesti, a u Hrvatskoj se procjenjuje da više od 4.000 osoba ima multiplu sklerozu. U većine osoba bolest se otkrije između 25. i 31. godine života, a bolest je dva puta češća u žena nego u muškaraca. Simptomi multiple skleroze raznoliki su i nepredvidljivi te je zovu „bolest s tisuću lica“. Ne postoje dvije osobe koje imaju posve jednake simptome, a kod svake pojedine osobe simptomi se mogu s vremenom promijeniti ili se izmjenjivati. Jedna osoba može imati svega jedan ili dva simptoma, dok ih neka druga može imati mnogo više.

Umor je jedan od najčešćih simptoma MS‑a, koji se javlja u približno 80% oboljelih osoba, a simptomi mogu uključivati i zamagljen vid, slabost u nogama i rukama, trnjenje i smetnje ravnoteže. U nekih bolesnika, bolest se odlikuje razdobljima relapsa i remisije (razdoblja napadaja i razdoblja bez znakova bolesti). Neki oboljeli se mogu osjećati dobro godinama, dok drugi mogu imati težak oblik bolesti koji brzo napreduje i vodi do invalidnosti. U liječenju je postignut velik napredak jer postoje lijekovi koji usporavaju ili zaustavljaju aktivnost i napredovanje bolesti ili čak donekle mogu umanjiti stupanj onesposobljenosti.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije kao dio Saveza društava multiple skleroze Hrvatske ovaj važan dan obilježilo je proteklog vikenda sudjelovanjem na 9. Hrvatskom simpoziju oboljelih od MS-a „Pristup tretmanima i liječenju multiple skleroze“ u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je porukom oboljelih od multiple skleroze kako je nužno što ranije liječenje osoba s tom bolešću, odmah po dijagnozi, kako bi se što usporilo ili zaustavilo napredovanje bolesti koja dovodi do invalidnosti.

Hrvatski sabor donio je prošle godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od MS-a 26. rujna. No, povijest je puno duža naime tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”. Nakon 36 godina rada, Savez je inicirao da se 26. rujan proglasi Nacionalnim danom oboljelih od multiple skleroze te je Hrvatski sabor o tome donio odluku prošle godine. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.

Osim sudjelovanjem na Simpoziju, članovi Društva multiple skleroze Međimurske županije Nacionalni dan MS-a obilježit će i iduće nedjelje kada će se uputiti na izlet u svetište u Mariju Bistricu financiran od strane Međimurske županije.

Izvor: Društvo multiple skleroze MŽ